Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΛΟΓΙΑ
Στο φόντο της αδιάκοπης καταστολής

To γκρίζο και θολό τοπίο της τρομοκρατολογίας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την περασμένη βδομάδα τα ΜΜΕ. Λίστες, ΚΥΠατζήδες, δημοσιεύματα, εκπομπές, δηλώσεις διαφόρων «αστέρων» των καναλιών, στρατηγοί, πράκτορες, ασφαλίτες, μυστικές υπηρεσίες... Ολη η «αφρόκρεμα» του συστήματος. Οι «σουπιές» της εξουσίας αμόλησαν πάλι το μελάνι τους για να κρύψουν ότι δεν τους αρκεί η υπάρχουσα νομοθεσία και οι συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας και δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζονται και άλλα. O κουρνιαχτός που σηκώθηκε έκρυψε το πρόβλημα, που είναι το ότι ετοιμάζουν και άλλα μέτρα, τα οποία θα ποδοπατήσουν τις ατομικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και, πάνω απ' όλα, τη συλλογική κοινωνικοπολιτική δράση.

Ενισχύεται το καθεστώς του τρόμου

Πρώτα - πρώτα, το ότι η κυβέρνηση ερευνά την πιθανότητα κατασκευής πλαισίου, που θα διευκολύνει νομικά τους χειρισμούς της στο θέμα της τρομοκρατίας. Αυτό θα διασφαλίζει οποιονδήποτε θέλει να δώσει στοιχεία στις διωκτικές αρχές για τρομοκρατικά χτυπήματα. Ετσι, επιδιώκει να ενισχύσει την καταδοτική δραστηριότητα ορισμένων, για τους οποίους θα ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε μέσα σε καθεστώς ασφάλειας να «καρφώνουν» στις αρχές, υπαρκτές ή ανύπαρκτες, πληροφορίες. Με το αζημίωτο, φυσικά... Κι αυτό παρά το ότι ο «τρομονόμος» ενισχύει αυτού του είδους τη δραστηριότητα με τις διατάξεις του.

Επειτα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έθεσε θέμα αλλαγών στην υπάρχουσα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή αδικημάτων, για τα οποία έχει παρέλθει η 20ετία. Ετσι, ετοιμάζει κι άλλες ...αντιτρομοκρατικές ρυθμίσεις μέσα σε λίγους μήνες.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την ύπαρξη συντονιστικού κέντρου που λειτουργεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και συντονίζει Αμερικανούς, Βρετανούς και Ελληνες πράκτορες. Το τελευταίο διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά η ουσία παραμένει. Αλλωστε, οι στενές επαφές εξασφαλίζονται με τις συχνές επισκέψεις Αμερικανών σε Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ΕΥΠ. Εκτός αυτού, υπάρχουν και τα τηλέφωνα... Στο θέμα της συνεργασίας, ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Μίλερ δήλωσε ότι «η τρομοκρατία είναι θέμα, για το οποίο συνεργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε συχνά». Η διευκρίνιση του πρέσβη είναι αρκετή για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Εκτός των άλλων, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αόριστη και δεν απέκλεισε τη λειτουργία τέτοιου συντονιστικού κέντρου. Δε διέψευσε δημοσίευμα, που έκανε λόγο για διώξεις που θα ασκήσουν Αμερικανοί σε βάρος Ελλήνων πολιτών, που τους θεωρούν ύποπτους, προκειμένου να ζητηθεί η έκδοσή τους και να δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια. Δε διαψεύστηκε, επίσης, πληροφορία, που δημοσιεύτηκε, ότι στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ έχουν αναλάβει την άμεση ευθύνη για τους εργαστηριακούς ελέγχους ευρημάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις, τα οποία στέλνονται στο Λονδίνο.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θεωρεί αξιόποινη κάθε μορφή υποστήριξης σε «τρομοκρατικές» ομάδες. Η τελευταία είχε απαλειφθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης των χωρών - μελών στην απόφαση για την τρομοκρατία και το ευρωένταλμα. Κι αυτό για να μην υπάρξει, υποτίθεται, κίνδυνος ποινικοποίησης πολιτικών απόψεων, όταν αυτό είναι ένα από τα ζητήματα, τα οποία επιδιώκουν να χτυπήσουν. Και, βεβαίως, όταν μιλούν για πολιτικές απόψεις, εννοούν αυτές που αμφισβητούν και αντιστρατεύονται το σύστημά τους, την κυριαρχία των μονοπωλίων, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τους άδικους πολέμους, που αγωνίζονται για την ανατροπή τους, για μια κοινωνία με τους λαούς κυρίαρχους. Παράλληλα, θα επιτρέπεται, κάτω από όρους, η παράδοση υπόπτων σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, ακόμη και για αδικήματα, για τα οποία οι ύποπτοι δεν είχαν διωχτεί ποινικά.

Στόχος οι υποταγμένες συνειδήσεις

Φαίνεται, πια, ότι το κλίμα τρομοκρατολογίας που καλλιεργείται έντονα και έντεχνα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχει επιπλέον στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, που θα προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία στους απλούς ανθρώπους του μόχθου. Ετσι, θα δικαιολογηθούν παραπέρα κατασταλτικά μέτρα. Μάλιστα, αυτή η αναγκαιότητα προβάλλεται επίσημα ως αιτιολογία, ενόψει της πραγματοποίησης του ...εθνικού στόχου, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Για την ασφάλειά τους, θα τοποθετηθούν 1.200 κάμερες σε επίκαιρα σημεία της Αττικής, που θα παρακολουθούν τις δραστηριότητες των πολιτών. Εκτος από την Τροχαία, θα χρησιμοποιηθούν από την Ασφάλεια, την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι δημοσιεύματα και λίστες έκρυψαν αυτά τα γεγονότα, που στοχεύουν στην τρομοκρατία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, γενικότερα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος. Αλλωστε, η άκρατη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού απαιτεί και την πρόληψη της οργανωμένης αντίστασης σ' αυτήν, της οργανωμένης αμφισβήτησης της δράσης και της κυριαρχίας του. Γεγονός, που, αντικειμενικά, θα δυναμώνει, αφού οι λαοί οδηγούνται στην εξαθλίωση, ακόμη και στο θάνατο με τους πολέμους, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Και η δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος απαιτεί δραστική καταστολή, προκειμένου η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που φτάνει ως τον πόλεμο να γίνεται αποδεκτή διά της βίας. Για να πετύχει η «αντιτρομοκρατική σταυροφορία», χρειάζεται μια υποταγμένη κοινή γνώμη υπό το κράτος του τρόμου, που οικοδομούν, τόσο με τις τρομοκρατικές ενέργειες μυστικών υπηρεσιών, όσο και με τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς και τους «τρομονόμους» τους.


Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ