Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Κυρώσεις εξετάζει και η ΕΕ

Από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «καταδικάζει απερίφραστα» το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και «είναι έτοιμη» να επιβάλει κυρώσεις στους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία», όπως αναφέρει δήλωση που εξέδωσαν προχτές οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ.

Στη δήλωση οι υπουργοί ανέφεραν ότι η Ενωση «θα επιδιώξει να αποφύγει μέτρα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τον λαό της Μιανμάρ/ Βιρμανία, ειδικά τους πιο ευάλωτους», ωστόσο «είναι έτοιμη να υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα τα οποία θα στοχεύουν τους άμεσα υπεύθυνους». Ακόμα, κάλεσε «για αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης μέσω άμεσου τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αποκατάστασης της νόμιμης πολιτικής κυβέρνησης και λειτουργίας του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου», εκτιμώντας ότι «τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 8 Νοεμβρίου 2020 πρέπει να γίνουν σεβαστά. Ο στρατός πρέπει να αποκηρύξει τη δράση του».

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ - που εκδηλώνονται με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για τη γεωπολιτική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία - έκανε και το G7, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη «χρήση αληθινών πυρών εναντίον άοπλων» και ζητώντας από το στρατό να δείξει «απόλυτη συγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ