Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ
Πολύτιμη πείρα για τη συνέχεια της δράσης μας στους μικρούς επαγγελματίες

Eurokinissi

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση βρήκε τους μικρούς ΕΒΕ (όσοι κατάφεραν να μείνουν ανοιχτοί) να μετρούν ακόμα απώλειες από την προηγούμενη οικονομική κρίση. Απώλειες και βάρη που τους φόρτωσαν όλες οι κυβερνήσεις που κορμό τους είχαν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησαν να ξελασπώσουν το σύστημα.

Ενα χρόνο τώρα οι μικροί επαγγελματίες ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κυβερνητική πολιτική και τα συνεχιζόμενα «άνοιξε - κλείσε» γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, αρνείται να θωρακίσει αποφασιστικά τα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Οι επαγγελματίες μάλιστα της Ελευσίνας, της Μάνδρας και του Ασπροπύργου, εξαιτίας της έλλειψης αυτών των ουσιαστικών μέτρων, έχασαν ολόκληρη την εορταστική περίοδο και μαζί τις όποιες ελπίδες είχαν να καλύψουν έστω ένα μέρος του χαμένου εισοδήματός τους.

* * *

Το προηγούμενο διάστημα και μετά την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τους ΕΒΕ, στο Γραφείο της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος αλλά και στις Κομματικές Ομάδες για τους ΕΒΕ είχαμε ξεκινήσει τη συζήτηση για την ανάγκη έντασης της κομματικής παρέμβασης στους μικρούς επαγγελματίες, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε το καθοδηγητικό κενό που είχαμε εντοπίσει. Με βάση την πείρα του προηγούμενου διαστήματος και την εκτίμηση για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, πήραμε μέτρα ώστε να δυναμώσουν οι υποδομές που ήδη υπήρχαν στο κίνημα με τους Συλλόγους ΕΒΕ σε Ανω Λιόσια και Μενίδι, αλλά εξετάσαμε και τη δυνατότητα συγκρότησης νέων Συλλόγων σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο που δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία υποδομή και οι μικροί επαγγελματίες ήταν χωρίς συλλογική εκπροσώπηση, αφού ο Εμπορικός Σύλλογος - σφραγίδα της περιοχής είναι σταθερά στο πλευρό της κυβέρνησης.

Ετοιμότητα, προσανατολισμός και πρωτοβουλία

Η ετοιμότητα και ο προσανατολισμός να παρέμβουμε σε μια υπαρκτή κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή, αξιοποιώντας τις λίγες συχνά κομματικές δυνάμεις, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να μην επικρατήσει ένα θολό «αντι-λοκντάουν μέτωπο» που αντικειμενικά βόλευε κυβέρνηση και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού τους απάλλασσε από τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν. Αν είχε επικρατήσει ένα τέτοιο «μέτωπο», που διάφορες δυνάμεις τροφοδοτούσαν, θα είχε σοβαρή επίδραση στο λαό της περιοχής, μέσα στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια, αντικειμενικά θα βοήθαγε τη δράση ομάδων αρνητών του ιού.

Εκτιμώντας την ανάγκη να προσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας, διαμορφώσαμε κείμενα υπογραφών σε Μενίδι - Ελευσίνα - Μάνδρα - Ασπρόπυργο - Α. Λιόσια, με τις διεκδικήσεις που αφορούσαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες. Αυτά τα κείμενα υπογραφών συγκέντρωσαν πάνω από 500 υπογραφές μικρών επαγγελματιών, ζυμώνοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις και τα αναγκαία μέτρα στήριξής τους. Ταυτόχρονα επιδιώξαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και πρωτοστατήσαμε για να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων.

Με τα κείμενα των υπογραφών καταγγέλλαμε εκτός από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές και τους Συλλόγους - σφραγίδα που το μόνο που είχαν κάνει ήταν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση για τα «ευεργετικά μέτρα» και να βγάλουν αφωνία όταν έκλεισε πάλι τα καταστήματα. Και με αυτόν τον τρόπο επιδιώκαμε να οξύνουμε την αντιπαράθεση με τον υπάρχοντα Εμπορικό Σύλλογο και να αναδείξουμε την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση νέων Συλλόγων. Ενώ ήδη εμείς συγκεντρώναμε υπογραφές για νέους Συλλόγους, στελέχη της ΝΔ, μην μπορώντας να υπερασπιστούν το Σύλλογο - σφραγίδα και πιεσμένοι από τη δική μας δράση, έλεγαν ότι ξεκινάνε αυτοί τις διαδικασίες για άλλο Σύλλογο.

Τη στιγμή του αυστηρού lockdown στη Δυτική Αττική, εν μέσω εορταστικής περιόδου, είχαμε ήδη καταφέρει να διαμορφωθεί πλαίσιο πάλης, με τη συμμετοχή και τη στήριξη εκατοντάδων μικρών επαγγελματιών. Διαμορφώθηκαν έτσι οι όροι για να συσπειρωθούν δυνάμεις από διαφορετικές αφετηρίες που όμως συμφωνούσαν στις διεκδικήσεις και στην ανάγκη να αγωνιστούν με αυτές. Αυτή η διαδικασία δεν είναι και δεν θα είναι εύκολη αφού εκτός από κομματικά μέλη και πολιτικά πιο προσανατολισμένες δυνάμεις συμμετέχουν (και εμείς το επιδιώκουμε) ευρύτερα τμήματα από αυτό το στρώμα που πολιτικά επηρεάζονται από αστικές θέσεις και κόμματα.

Μέσα από αυτήν την πορεία συγκροτήθηκαν σε Ελευσίνα - Μάνδρα και Ασπρόπυργο οι Ενώσεις ΕΒΕ. Οι Διοικούσες Επιτροπές ανέλαβαν την ευθύνη της διεξαγωγής του αγώνα. Εκαναν όσα δεν είχαν κάνει δεκαετίες τώρα οι Σύλλογοι - σφραγίδα.

Με επίκεντρο τις διεκδικήσεις των υπό σύσταση Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε δημαρχεία, στο υπουργείο Οικονομικών και αλλού. Πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους δήμους αυτοκινητοπομπές που έκαναν αίσθηση και έδωσαν αγωνιστικό παλμό και νότα αισιοδοξίας. Μπήκαμε μπροστά για να μην επιβληθούν απαράδεκτα και άδικα πρόστιμα σε μικρούς επαγγελματίες όπως σε Μενίδι και Ελευσίνα. Οργανώθηκε αλληλεγγύη για την περίοδο των γιορτών, στηρίχτηκαν αυτοαπασχολούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της επιβίωσης.

Για πρώτη φορά στον Ασπρόπυργο πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με συμμετοχή δεκάδων επαγγελματιών, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης Ελευσίνας - Μάνδρας οργάνωσε διαδικτυακή συνέλευση με τα ιδρυτικά μέλη της. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες και τη δημιουργική συζήτηση βελτιώθηκαν τα πλαίσια πάλης, διαμορφώθηκαν και νέα αιτήματα, που δυνάμωσαν τη συσπείρωση γύρω από τους Συλλόγους.

Εύστοχη αντιπαράθεση και δράση

Χρειάστηκε ακόμα να παρέμβουμε σε διάφορες αυθόρμητες κινήσεις που εκφράστηκαν. Για παράδειγμα, όταν επιβλήθηκε άδικα πρόστιμο σε επαγγελματία της Ελευσίνας υπήρξαν ανώνυμα καλέσματα για συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ορισμένοι επαγγελματίες ενώ ήταν φανερή η προσπάθεια από συγκεκριμένες ομάδες, αρνητές του ιού να την καπηλευτούν. Το γεγονός ότι παρεμβήκαμε χωρίς δισταγμό ακύρωσε την προσπάθειά τους και δεν κατάφεραν να προβοκάρουν τον αγώνα των ΕΒΕ της περιοχής.

Την πείρα αυτή από την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο σωστά την αξιοποιήσαμε και σε δήμους που είχαμε μια καλύτερη υποδομή. Ανεβάσαμε ρυθμούς, οι εκλεγμένοι μας στις Ενώσεις ΕΒΕ σε Μενίδι και Ανω Λιόσια επικεντρώσαμε στα μητρώα των Ενώσεων ΕΒΕ με στόχο να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες, να κουβεντιάσουμε μαζί τους. Πρωτοστατήσαμε χωρίς δισταγμό στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές. Αυτή η προσπάθεια μας έφερε σε επαφή με νέους ΕΒΕ, ανέβασε το κύρος μας σε πλατύτερα τμήματα μικρών επαγγελματιών αλλά και συνολικότερα στο λαό της περιοχής, που αναγνώριζε πως μόνο η δική μας στάση και δράση αποτελεί αποκούμπι στις αγωνίες των βιοπαλαιστών ΕΒΕ της περιοχής. Δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές στη μαζικοποίηση των Συλλόγων και καταγράψαμε νέες εγγραφές μελών.

Ο αγώνας και η συμμετοχή των μικρών επαγγελματιών ανησύχησαν πολλούς. Ανησύχησαν την κυβέρνηση. Ανησύχησαν δημοτικές αρχές που για να αποφύγουν την κατακραυγή ψήφιζαν στα Δημοτικά Συμβούλια ψηφίσματα με τις δίκαιες διεκδικήσεις όταν πριν από λίγες βδομάδες και μέρες οι ίδιοι τα καταψήφιζαν. Ανησύχησαν όμως και οι Σύλλογοι - σφραγίδα που νόμισαν ότι θα συνεχίζουν για πολύ καιρό να κάθονται στο σβέρκο των μικρών επαγγελματιών. Διέδιδαν ότι «οι νέοι Σύλλογοι είναι παράνομοι και θα αποδειχτεί στα δικαστήρια», εμφάνιζαν δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα, έφτασαν στο σημείο να τάζουν ότι θα πληρώσουν οι ίδιοι τα άδικα πρόστιμα που η αγαπημένη τους κυβέρνηση έριχνε σε μικρούς επαγγελματίες. Με λίγα λόγια, έπεσαν όλοι πάνω καταπάνω και προσπαθούσαν να σταματήσουν τη διεκδίκηση, να κλείσουν το στόμα και τη φωνή των μικρών επαγγελματιών.

Επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τη συσπείρωση των μικρών επαγγελματιών στους Συλλόγους λέγοντας πως είναι «κομματικοποιημένοι», δείχνοντας με το δάχτυλο τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος που όντως πρωτοστατούσαμε και ποτέ δεν κρύψαμε τι είμαστε. Και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Γιατί η πραγματική μας επιδίωξη είναι η συγκρότηση Συλλόγων όπου θα συμμετέχουν μαζικά όλοι οι επαγγελματίες. Εμείς επιδιώκουμε τις μαζικές διαδικασίες, τη ζύμωση, ακόμα και την αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις που είναι φυσιολογικό να παρεμβαίνουν με τη δική τους λογική, όπως άλλωστε έγινε και θα γίνεται.

Με την καθαρή στάση μας, τις θέσεις μας και την αναγκαία κλιμάκωση καταφέραμε ακόμα και επαγγελματίες που δεν ανήκουν πολιτικά στο ΚΚΕ, να αναγνωρίζουν ότι «αν δεν υπήρχαν οι κομμουνιστές δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει όλες αυτές οι κινητοποιήσεις». Εδιναν οι ίδιοι την απάντηση στην δήθεν κομματικοποίηση λέγοντας ότι «εσείς είστε αυτοί που επιδιώκετε τη μαζική συμμετοχή όλων, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν πολιτικά».

Επίσης, ένα άπειρο πολιτικά κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων θεωρούσε ακόμα και με τη συμπόρευση με τα εργατικά σωματεία ότι «κομματικοποιείται ο αγώνας μας», ότι «καπελώνονται τα αιτήματά μας». Φυσικά δεν μπορούσαμε να επιβάλουμε, ακόμα και εκεί που είχαμε τον συσχετισμό δυνάμεων, τη συμμετοχή και τον συντονισμό με τις οργανώσεις της εργατικής τάξης.

Πρώτα και κύρια μέσα από τη διαμόρφωση των ίδιων των αιτημάτων που δεν αφορούσαν στενά οικονομικές διεκδικήσεις των ΕΒΕ, αλλά έβαζαν στο επίκεντρο λαϊκές ανάγκες όπως η Υγεία, οι συγκοινωνίες, η μόρφωση των παιδιών τους και αντικειμενικά δημιουργούσαν πεδίο κοινής δράσης. Δεν παραιτηθήκαμε από το να εξηγούμε ότι η συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους δυναμώνει τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι γινόταν κατανοητό από την πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο στήριξε τον αγώνα μας και συμμετείχε μαζί μας στον αποκλεισμό του δημαρχείου της Ελευσίνας. Επίσης, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μετά από σύσκεψη εργατικών σωματείων στην Ελευσίνα, βγήκε κοινό ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα μας. Ολα αυτά συνέβαλαν στο να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής σε συγκέντρωση εργατικών σωματείων στην Ελευσίνα από τις Διοικούσες Επιτροπές των υπό σύσταση Συλλόγων σε Ελευσίνα - Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Με όπλο την πείρα μας θέτουμε πιο ισχυρές βάσεις

Αυτόν τον τρόπο δουλειάς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν χρειάζεται τώρα να τα αξιοποιήσουμε. Να θέσουμε πιο ισχυρές βάσεις για να ανοίγει με περισσότερους επαγγελματίες η συζήτηση για την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Εχουμε πια περισσότερη πείρα. Τα οριζόντια μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που λαμβάνονται από την κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, την ίδια ώρα που οι «επιστρεπτέες προκαταβολές», οι αναστολές των υποχρεώσεων όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ αλλά την επομένη της πανδημίας θα βρουν μπροστά τους ένα «Γολγοθά» παλιών και νέων χρεών.

Από αυτήν τη σκοπιά έχουμε συμφέρον να δυναμώσουμε με τη συμμετοχή μας και τη γνώμη μας τους Συλλόγους. Να πάρουμε μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα. Να δυναμώσουμε τώρα τους Συλλόγους και τον αγώνα μας για όλα αυτά που είναι αναγκαία για την υγεία μας και το εισόδημά μας.

Τα μέλη του Κόμματος έχουμε την πρώτη ευθύνη να παρεμβαίνουμε με τόλμη και να μην αφήνουμε κενό που θα επιτρέπει στην κυρίαρχη ιδεολογία να εγκλωβίζει βιοπαλαιστές επαγγελματίες, μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Οι Κομματικές Ομάδες των ΕΒΕ να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα, να παίζουν το ρόλο στην καθοδήγηση και τον προσανατολισμό του κινήματος αξιοποιώντας και εντάσσοντας στη δουλειά μας τα βασικά συμπεράσματα της Πανελλαδικής Απόφασης για την παρέμβασή μας στους ΕΒΕ. Να βελτιώνουμε συνεχώς την ικανότητα επεξεργασίας θέσεων και αιτημάτων στο κίνημα, έχοντας μόνιμη ανησυχία αυτά να γειώνονται, να εξειδικεύονται και να εμπλουτίζονται στη βάση της κατάστασης σε κάθε περιοχή. Για να τα καταφέρουμε έχουμε οδηγό και όπλο την πρόσφατη Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματός μας, τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου.


Γιώργος ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Αχαρνών


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org