Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Δυναμώνουν τη διεκδίκηση για τα δικαιώματά τους

Νέα κινητοποίηση έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν για μια ακόμα φορά, το μεσημέρι της Παρασκευής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, στην οποία έθεσε μια σειρά από επείγουσες διεκδικήσεις.

Οσον αφορά το αίτημα να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζομένων, με συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις, η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι θα υπάρξουν σχετικές προβλέψεις. Ωστόσο, καμία απάντηση δεν δόθηκε σχετικά με τα μέτρα που διεκδικούν τα σωματεία για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα ψίχουλα της αναστολής ισχύουν μέχρι τέλη Μάρτη, με ενδεχόμενη παράταση και τον Απρίλη, ενώ για οποιαδήποτε στήριξη από κει και μετά, η αντιπροσωπεία των σωματείων άκουσε για μια ακόμα φορά το «επιχείρημα» ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει πακέτα χρηματοδότησης και άλλες ελαφρύνσεις στη μεγαλοεργοδοσία.

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδων εργαζομένων, με δεδομένο ότι τέλη Φλεβάρη λήγει η ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα ώστε να την ανανεώσουν. Για την όξυνση του προβλήματος μεγάλη ευθύνη έχει η κυβέρνηση, που δεν έχει καταβάλει - ως όφειλε - τα ένσημα στους εργαζόμενους οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς δηλώσεις, ζήτημα που σύμφωνα με την γγ του υπουργείου θα διευθετηθεί μέχρι τις 25/2.

Το πρόβλημα παραμένει για τους ελαστικά απασχολούμενους, οι οποίοι δεν πρόκειται να λάβουν ένσημα που να αναλογούν σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τους μήνες της αναστολής, αλλά και για επαγγέλματα όπως οι ξεναγοί και οι συνοδοί, που δεν εντάχθηκαν παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα στο μέτρο της αναστολής. Τα σωματεία απαίτησαν να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένας χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και τις απαντήσεις του υπουργείου, που δεν δίνουν λύση στα οξυμένα προβλήματα, τα σωματεία ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες.

«Μόνο στα χέρια μας βρίσκονται τα δικαιώματά μας και μόνο αν κλιμακώσουμε τον αγώνα θα μπορέσουμε να τα κερδίσουμε», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες, ενώ ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρεθούν ετοιμοπόλεμοι στη μάχη για τα δικαιώματά τους.

«Το εισόδημα των εργαζομένων, η διασφάλιση της υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έρχονται σε δεύτερη μοίρα για την κυβέρνηση. Προτεραιότητα έχει η ενίσχυση των εργοδοτών, όσων μέχρι σήμερα πλούτισαν από τη δουλειά μας!», τονίζει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ο μόνος δρόμος που έχουμε να επιλέξουμε μπροστά στα αδιέξοδα όπου μας οδηγεί η πολιτική τους είναι να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την προετοιμασία για πιο δυναμικούς αγώνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία στο «παρά πέντε» της λήξης της ασφαλιστικής ικανότητας(26/2/2021)
Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή(17/2/2021)
Ανασφάλιστους έχει αφήσει η κυβέρνηση χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή(10/2/2021)
Διεκδικήσεις με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες(4/8/2018)
Για να μη γίνουν αποκαΐδια τα δικαιώματα των εργαζομένων(2/8/2018)
Καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των εργαζομένων(14/12/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org