Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταγγέλλονται μαζικές απολύσεις στα ΜΜΕ

Αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει υπογραφής ΣΣΕ

Σε απολύσεις δεκάδων εργαζομένων έχει προχωρήσει και η εταιρία «Πήγασος Εκδοτική και Εκτυπωτική» του Γ. Μπόμπολα, που εκδίδει τις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «Ημερησία», όπως και εκείνη του ΔΟΛ του Χρ. Λαμπράκη («ΒΗΜΑ» - «ΝΕΑ»), το τελευταίο διάστημα. Αυτό καταγγέλλει με χτεσινό Δελτίο Τύπου η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων.

Η συγκεκριμένη εταιρία («Πήγασος») ωστόσο, αποκόμισε από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο 26 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ προσπάθησε να πείσει ότι με τα χρήματα αυτά θα προχωρούσε σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων και ευνοϊκότερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενούς της. Σχεδόν δύο χρόνια μετά προχώρησε σε συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Αλλά με τη συνεργασία αυτή άνοιξε η όρεξη και των δύο, Λαμπράκη - Μπόμπολα, για το πετσόκομμα τόσο των μισθών των εργαζομένων όσο και των θέσεων απασχόλησης - είναι γνωστό πως και ο ΔΟΛ προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο συγκρότημα. Ετσι, προχωρούν στο ξεκαθάρισμα μη αρεστών προς αυτούς εργαζόμενων. Και μέσα από τη διαδικασία συγχώνευσης καταπατούν κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης, κάθε έννοια Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων που έχουν και 20 χρόνια εργασίας.

Μπροστά σ' αυτές τις συνθήκες, το ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση στις προσπάθειες των μεγαλοεκδοτών για πετσόκομμα θέσεων και κάθε δικαιώματος με τη μη εφαρμογή των ΣΣΕ. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, το Σωματείο θα προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, των θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση των ΣΣΕ.

Συναντήσεις για ΣΣΕ

Στο μεταξύ χτες, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων ενώσεων, μετά από σύσκεψη για το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων του Ομίλου Ανδρουλιδάκη, αποφάσισε να συνεχίσει την αγωνιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την άλλη, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, την ερχόμενη Δευτέρα στέλνει προειδοποιητική επιστολή στην Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2002 καθώς έχει καταγγελθεί η παλιά σύμβαση. Την Τρίτη, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Παν. Παναγιώτου αλλά και με τη διοίκηση της ΕΙΡΑ(Ραδιόφωνα) για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ