Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο Λαλιώτης ψάχνει «συνηγόρους»

Αν προστεθεί η εισήγηση του ΕΓ στη σημερινή σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, είναι τρίτη φορά σε μια βδομάδα που το κυβερνών κόμμα επαναφέρει το θέμα των «συνεργασιών» στις δημοτικές εκλογές. Προηγήθηκαν οι γνωστές δηλώσεις Λαλιώτη, ο οποίος, λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται το κόμμα του, χτες επανήλθε για να επαναλάβει όσα είχε ήδη πει από προχτές... Η αξία αυτής της επανάληψης έγκειται στο εξής: Πείθει ότι όσο περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και ο γραμματέας του μιλούν περί «συνεργασιών», περί «διαλόγου με όλους και για όλα», περί «όμορων πολιτικών δυνάμεων», αλλά και περί «μακρόπνοης αλληλεγγύης» (!) του κόμματός του με άλλα κόμματα και πολίτες, ένα είναι σίγουρο: Η δυσαρέσκεια, η απογοήτευση, η διαμαρτυρία, η οργή του κόσμου που αιχμαλωτίστηκε στις προηγούμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είναι τόσο έντονα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Γιατί, εκτός των άλλων, συνιστά απώλεια ψυχραιμίας και ομολογία αδιεξόδου, να καταφεύγεις στο σκουριασμένο χρονοντούλαπο με τα αραχνιασμένα και αποτυχημένα τρικ του παρελθόντος, για να βρεις από κάπου να πιαστείς.

Και αυτό πασχίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πασχίζει από κάπου να πιαστεί, πασχίζει να μετατρέψει τον κόσμο της δουλιάς και του μόχθου σε σωσίβιο, για να διαβεί τον «κάβο» των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Επιδιώκει, ουσιαστικά, να αθωώσει την κυβερνητική πολιτική, να ανατροφοδοτήσει αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και - κυρίως - να εμποδίσει όλη αυτή η δυσαρέσκεια να μετουσιωθεί σε ευθεία αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους.

Η παραπάνω κυβερνητική προσπάθεια δε θα μπορούσε να εκδηλωθεί, χωρίς να υπάρχει και το κερασάκι στην τούρτα, που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα της αγκάλης του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά... Κάθε φορά, όμως, που ο Κ. Λαλιώτης ενδύεται το γνωστό «φουρό» τού «συνομιλητή της Αριστεράς», είναι πασίδηλο ότι έχει το βλέμμα του στραμμένο στο πώς θα μπει φραγμός σε κινήσεις που οριοθετούνται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Το πρόβλημα του κ. Λαλιώτη εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι δυνάμεις που αναδεικνύουν την ταυτότητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της ΝΔ και υπάρχουν και εμπνέουν.

***

Σε αυτή της την τακτική η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει τη συμπαράσταση κάποιων που έχουν μάθει να διαβιούν σύμφωνα με το «είσαι ό,τι δηλώσεις» και νομίζουν ότι επειδή δηλώνουν «Αριστεροί» ξεγελούν κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΠΑΣΟΚ και του γραμματέα του είναι να δημιουργηθούν προσκόμματα σε διεργασίες που δείχνουν το δρόμο. Και ο δρόμος είναι σαφής: Εκφραση της κοινωνικής αγωνίας, της δυσαρέσκειας και της διεκδίκησης μέσα από ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από ψηφοδέλτια που, όπως τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα δίνουν νόημα σε συμμαχίες και συνεργασίες, επειδή ακριβώς αυτές οι συνεργασίες και οι συμμαχίες δε θα αθωώνουν το «γαλαζο-πράσινο» νεοφιλελευθερισμό ούτε στους δήμους, ούτε στις νομαρχίες, ούτε στη λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή. Ο άλλος δρόμος, με τον οποίο το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση, είναι εκείνος που ακολουθούν τα δεκανίκια και οι «συνήγοροι» του ΠΑΣΟΚ.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ