ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους βρίσκονται Γαλλία και Γερμανία, ένα θέμα που συζητήθηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.
Με οικονομικό κόστος μεγαλύτερο των 100 δισ. ευρώ, το Μελλοντικό Σύστημα Εναέριας Μάχης (FCAS) φέρνει μαζί τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία για την ανάπτυξη και την παραγωγή μιας σειράς όπλων, με στόχο την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης, που έχει προκαλέσει εντάσεις στον «γαλλογερμανικό άξονα» σύμφωνα με πηγές από την αμυντική βιομηχανία και τον τομέα της ασφάλειας.
Η «Dassault Aviation», η «Airbus» και η «Indra» εμπλέκονται στο πρόγραμμα, με στόχο την αντικατάσταση των γαλλικών αεροσκαφών «Rafale» και των γερμανικών και ισπανικών μαχητικών «Eurofighter» από το 2040. Αμυντικοί αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, όπως επίσης και από τις τρεις πολεμικές βιομηχανίες, συναντήθηκαν στο Παρίσι για να βρεθεί συμβιβασμός στη διαμάχη μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών, σχετικά με τα ποσοστά αναθέσεων του κατασκευαστικού έργου.
Μέρος της διαμάχης εντοπίζεται γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Η Γαλλία, που εκπροσωπείται από τη «Dassault», εμφανίζεται ιδιαίτερα «ευαίσθητη» σχετικά με την πρόσβαση (των άλλων εταίρων) στην αλυσίδα εφοδιασμού αεροπορικού πυρηνικού πλήγματος που διαθέτει.
Η «Airbus» εκπροσωπεί στο αναφερόμενο πρόγραμμα τα γερμανικά συμφέροντα, επιδιώκοντας μία εξισορροπημένη βιομηχανική κατανομή, σύμφωνα με πηγές του «Reuters». Η Ισπανία εντάχθηκε επίσημα την προηγούμενη χρονιά, κάνοντας περισσότερο πολύπλοκη την κατάσταση της κατανομής του κατασκευαστικού έργου.