Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΤΡΙΠΛΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Την Τρίτη η απόφαση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι, παρά τις επιφυλάξεις τους, θα στηρίξουν τη διάταξη που βάζει κάποιους περιορισμούς στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψήφιση του «τριπλού» νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, καθώς και του άρθρου που επιφέρει κάποιους περιορισμούς στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Για το συγκεκριμένο άρθρο χθες η ΝΔ, που αντιδρά στην ψήφισή του, υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και η συνεδρίαση διακόπηκε.

Νωρίτερα σε ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα που αφορούν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ψήφισαν 277 βουλευτές, υπέρ 137 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 130 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι το μόνο άρθρο του νομοσχεδίου που θα ψηφίσουν είναι αυτό που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι εκπαιδευτικός με σύμβαση, άρα με προθεσμία δεν μπορεί να διδάξει σωστά. «Δεν μπορεί, είπε, να αναπτύξει το πρόγραμμά του, το ταλέντο του, όταν από πάνω του κρέμεται η απόλυση μια και η σύμβασή του τελειώνει». Τόνισε ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο «θα μπορούσε να είναι πιο γενναιόδωρο απέναντι στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς» και μετά τη διετία της δοκιμασίας να μετατρέπεται η απασχόλησή τους σε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και γι' αυτό θα έπρεπε να είναι κρατική, αναβαθμισμένη, δωρεάν και επιπέδου πολύ υψηλότερου από αυτού που βρισκόμαστε σήμερα. Παρατήρησε δε ότι «στα χρόνια που ζούμε είναι της μόδας η λογική των ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση με τη "μεταρρύθμιση", που έχει εισαγάγει έχει διευκολύνει την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων».

Το υπουργείο, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αποφασιστικό και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μπαίνουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, να απολύονται για τις αιτίες που θα απολύονταν και ένας δημόσιος υπάλληλος και να ελέγχονται από τα ίδια όργανα όπως ελέγχονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν είναι να διωχτούν από το Δημόσιο. «Αυτή θα ήταν, κατέληξε, η σωστή λύση μια και το Σύνταγμα βλέπει με ιδιαιτερότητα τον τομέας της Παιδείας. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε εκεί και όχι σε μια μεσοβέζικη λύση. Πάντως, από το όλο που ζητάμε εμείς καλό είναι και το λιγότερο και αν και δεν είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι στηρίζουμε την τροπολογία».

Υπέρ της τροπολογίας τάχτηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς επειδή δήθεν «κρατικοποιεί» την ιδιωτική Παιδεία και διά στόματος του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Π. Παυλόπουλου υποσχέθηκε στους σχολάρχες ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τη σχετική ρύθμιση. Με τις θέσεις της ΝΔ συντάχθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας και Β. Κοντογιαννόπουλος. Σε παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, είπε με τη συγκεκριμένη διάταξη ενισχύεται και το διευθυντικό δικαίωμα των ιδιοκτητών, αλλά και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ