Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Αποφασίζει για κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ύστερα από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), με αιχμή τα μισθολογικά - συνταξιοδοτικά αιτήματά τους και γενικότερα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αντιπροσωπείες διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνονται σήμερα στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και θα πάνε στο υπουργείο Παιδείας για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με τον υπουργό. Αργότερα, θα επιστρέψουν στα Προπύλαια, όπου θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συλλόγων ΔΕΠ (ακόμα κι αυτών που δε διαθέτουν εκπρόσωπο στη Διοικούσα Επιτροπή ή δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας). Σκοπός της συνεδρίασης είναι να καθοριστούν οι παραπέρα κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, ενώ ήδη υπάρχει σχετική πρόταση για κλιμακούμενες διήμερες και τριήμερες κινητοποιήσεις, που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την εξεταστική περίοδο (μέσα Φλεβάρη) και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής του Ιουνίου, εάν δεν έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τα τότε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον υπουργό Παιδείας αύξηση των αποδοχών των πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικότερα των συνταξιούχων, αλλά παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει προχωρήσει ακόμα τίποτα. Οι συντάξεις των πανεπιστημιακών ανέρχονται μόλις στο 42% των αποδοχών τους, ενώ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους αποτελείται από δραχμικά επιδόματα, αντιμετωπίζουν και μισθολογικό πρόβλημα. Απέναντι σ' αυτά, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» είχε προτείνει στην ΠΟΣΔΕΠ να υιοθετήσει αίτημα αύξησης του βασικού μισθού, «για να καλυφθούν οι απώλειες και να αντισταθμιστεί η αυξημένη απασχόληση και ένταξη των δραχμικών επιδομάτων στο βασικό. Επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης του ΥΠΕΠΘ με την ΠΟΣΔΕΠ κάθε χρόνο».

Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στις νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχει προαναγγείλει το υπουργείο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αφορούν τα μεταπτυχιακά, την αξιολόγηση και το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, αλλαγές για τις οποίες το υπουργείο αρνείται να ενημερώσει την Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ