Turkish Presidency |
Να «μάθει τα όριά» της και να μην περιμένει «ότι θα έρθει πάλι στήριξη από κάπου» κάλεσε ο Ερντογάν την ελληνική κυβέρνηση |
Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ) ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αντέδρασε σε πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη (μεταξύ άλλων για «συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά μηδενική αφέλεια» της Αθήνας για τις διερευνητικές και «ανεδαφικής» «λύσης των δύο κρατών» στην Κύπρο) και συνέστησε στον Ελληνα πρωθυπουργό «να ξέρεις τα όριά σου». Ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι «αν δεν τα ξέρεις (σ.σ. τα όρια) πάει να πει ότι εσύ κλότσησες το τραπέζι, έφυγες. Αν πάει με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να καθίσουμε με σένα στο τραπέζι...».
Ο Ερντογάν επανέφερε και τις αιτιάσεις της Αγκυρας για στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση παλιότερων συνθηκών - όπως επιμένει να υποστηρίζει - περιγράφοντας ως «λάθος» τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης «ότι θα έρθει πάλι στήριξη από κάπου» και προσθέτοντας: «Ο,τι και αν έρθει, από όπου και αν έρθει να ξέρετε ότι η Τουρκία στέκεται όρθια στα πόδια της, βρίσκεται στη θέση της και ξέρει να πράττει τα δέοντα όταν πρέπει».
Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ακάρ που, αναφερόμενος και στην πρόσφατη συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του, είπε: «Οι Ελληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Ρώτησα την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας. Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις; Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια». Αναφέρθηκε δε και σε «προκλητικές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων» που «πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις. Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν ο τόπος και ο χρόνος σύγκλησης της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που προετοιμάζει ο ΟΗΕ, Τουρκία και Κατεχόμενα επαναφέρουν σταθερά και τα περί «νέων πραγματικοτήτων», με βάση τις οποίες πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες.
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στις «προσπάθειές μας (που συνεχίζονται) για υλοποίηση μοντέλου δύο ξεχωριστών κυρίαρχων (κρατών) που να συνάδουν με τις πραγματικότητες στην Κύπρο» και επανέλαβε τα περί αποφασιστικότητας για «πολιτική ισότητα» και για τη μη μετατροπή του «τουρκοκυπριακού λαού» σε μειονότητα, για εφαρμογή «της μόνης ρεαλιστικής λύσης η οποία είναι «το μοντέλο δύο κυρίαρχων χωριστών κρατών». Πρόσθεσε ότι οι «μη ρεαλιστικές θέσεις και κατηγορίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία... δυναμιτίζουν τον διάλογο και τις συναντήσεις». Εφτασε στο σημείο, μάλιστα, να πει ότι η Ελλάδα είναι ο «πραγματικός εισβολέας» στην Κύπρο και ότι «η Τουρκία επέφερε ειρήνη σε ολόκληρη την Κύπρο και την ειρηνευτική επιχείρηση», καταλήγοντας ότι τα δημοψηφίσματα για το «σχέδιο Ανάν» και οι εμπειρίες από το Κραν Μοντάνα αποκάλυψαν ότι «το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί» και ότι «ο πιο ρεαλιστικός τρόπος εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» είναι η «λύση στη βάση των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών».
Αλλά και ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν στις χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι «πλέον, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση των δύο κρατών. Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι».
Στο μεταξύ, «σαν κόρη οφθαλμού» φυλάει η κυβέρνηση τα ευρωατλαντικά σχέδια που «οριοθετούν» και τον «διάλογο» με την τουρκική αστική τάξη. Ενδεικτικά όσα έλεγαν χτες κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τόσο τις διερευνητικές όσο και την άτυπη 5μερή για το Κυπριακό, και με την προσωπική επίθεση στον Ελληνα πρωθυπουργό, αναιρεί και δυνατότητες που ενδεχομένως υπήρχαν για κάποιους διαύλους απευθείας επικοινωνίας.
Σημείωναν ότι με τέτοιες συμπεριφορές και δηλώσεις «η Τουρκία αυτοαποκλείεται από σχήματα συνεργασίας» που στήνονται στην περιοχή, σαν άλλο ένα στοιχείο ότι οι άξονες που διαφημίζει η κυβέρνηση βασικό στόχο έχουν τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και την προώθηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης για τα μονοπώλια.
Σε κάθε περίπτωση, έδιναν και «περιθώριο χρόνου», για να δουν αν η ρητορική αυτή θα έχει και συνέχεια, ή απλά εντάσσεται στο πλαίσιο του διμερούς παζαριού για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά τον επόμενο, 62ο γύρο των διερευνητικών, πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει στην Αγκυρα ημερομηνίες εντός του διαστήματος 1-5 Μαρτίου για μια συνάντηση στην Αθήνα.
Επίσης, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός θα έχει αντίστοιχη επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογό του.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος είχε χθες συνάντηση, με τον πρέσβη της Αυστραλίας Αρθουρ Σπύρου, με τον οποίο συζήτησε «θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς επίσης και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Θυμίζουμε η Αυστραλία αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, για την ανάσχεση της διείσδυσης του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον Ινδικό, και θεωρείται μαζί με την Ινδία βασικός εταίρος για τα σχέδια του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ».