Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εκατοντάδες συνδικάτα στη διαδικτυακή σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Από την προχτεσινή κινητοποίηση συνδικάτων της Αττικής για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Από την προχτεσινή κινητοποίηση συνδικάτων της Αττικής για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε χτες η διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα «Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και η οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα από όλη τη χώρα, από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο Τομέα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη σύσκεψη που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Λέσβου, Λάρισας και Πάτρας.

Η σύσκεψη άνοιξε με εισήγηση που έκανε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ το αυξημένο ενδιαφέρον για συμβολή στη συζήτηση, στην ανταλλαγή πείρας και στην οργάνωση της πάλης αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις δεκάδων συνδικαλιστών που ακολούθησαν.

Οπως επισημάνθηκε εισηγητικά, η σύσκεψη «δίνει την ευκαιρία να αποτυπώσουμε με πιο ακριβή τρόπο πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους, αλλά και να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο παρέμβασης και δράσης με επίκεντρο τα αιτήματά μας και τις ανάγκες μας (...) Συνεπώς, η οργάνωση του αγώνα τώρα, εξασφαλίζει ετοιμότητα και προετοιμασία για την αποφασιστική απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς».

Τα μέτωπα πάλης που ξεχώρισαν ήταν ο αγώνας για την Υγεία του λαού και για την Παιδεία, η ανάπτυξη δράσης ενάντια στις νέες βάρβαρες ανατροπές που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τον χρόνο εργασίας, τη συνδικαλιστική δράση και το Ασφαλιστικό, καθώς και η οργάνωση της αλληλεγγύης, ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στην εντεινόμενη καταστολή που συνοδεύει την αντεργατική κλιμάκωση.

Πολύμορφη δράση και απεργιακή προετοιμασία απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση

Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων από τα συνδικάτα για τη διαμόρφωση απεργιακού κλίματος, ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση και για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία κ.λπ.

Επιπλέον, προτάθηκε η ανάπτυξη συντονισμένων αγωνιστικών δράσεων, μεταξύ άλλων με κινητοποίηση την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Παιδεία, καθώς και με οργάνωση συγκεντρώσεων στις 18 Μάρτη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς που πλήττουν τις λαϊκές οικογένειες.

Στην εισήγηση επισημάνθηκε ανάμεσα σε άλλα ότι το μέτωπο της Υγείας«θα είναι και την μετά κορονοϊό εποχή στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος». Για τον χρόνο εργασίας και το Ασφαλιστικό ειπώθηκε ότι παρόλο που η ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους επιτρέπουν «να μειωθούν οι ώρες εργασίας χωρίς τη μείωση μισθών, βλέπουμε ότι θεωρείται παράλογο από την εργοδοσία και το κράτος και προχωρούν στην παραπέρα "ευελιξία" στον χρόνο εργασίας (...) Παράλληλα συνεχίζεται το χτύπημα στην Ασφάλιση, η οποία γίνεται σταδιακά χρηματοδοτούμενη μόνο από τους εργαζόμενους, χωρίς τη συμμετοχή κράτους και εργοδοσίας».

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη «να ανέβουν τα αντανακλαστικά των συνδικάτων στα ζητήματα αλληλεγγύης και στήριξης των αγώνων». Να καταδικάζονται άμεσα και μαζικά οι διώξεις συνδικαλιστών και συνδικάτων, να στηρίζονται αγώνες όπως αυτός που δίνουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, να συνεχιστεί η αλληλεγγύη σε εργαζόμενους που έχουν ανάγκη, «ιδιαίτερα να συνεχίσουμε την έκφραση αλληλεγγύης σε πληττόμενους κλάδους από τα μέτρα για την πανδημία, όπως σε Επισιτισμό - Μεταφορές - Εμπόριο».

Για την Παιδεία επισημάνθηκε ότι μεγαλώνουν οι ταξικοί φραγμοί, ενώ «η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια έχει σκοπό την παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης της πανεπιστημιακής μόρφωσης και την εξασφάλιση της πλήρους ενσωμάτωσης των πανεπιστημίων στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών μηχανισμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το άθλιο νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση την επόμενη βδομάδα και δεν μπορεί το εργατικό κίνημα υπερασπιζόμενο τα παιδιά του να μην μπει μπροστά, πλάι στους φοιτητές και καθηγητές».

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών αναφέρθηκε ότι με το ξεκίνημά τους στις 15 Μάρτη «χιλιάδες συνάδελφοί μας, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν στον δρόμο. Η υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας είναι υποχρέωσή μας».

Τέλος, για το ζήτημα των ανισοτήτων και της βίας επισημάνθηκε ότι κύρια μορφή βίας «είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ο φυλετικός διαχωρισμός για τη μέγιστη εκμετάλλευση στον χώρο παραγωγής, όπως και η ανισοτιμία των φύλων για τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των γυναικών, με μικρότερους μισθούς κ.λπ. (...) Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναδείξουν την αναγκαιότητα να εξαλειφθούν αυτές οι ανισότητες στην κοινωνία».

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη διαδικτυακή σύσκεψη των συνδικάτων θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ