Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης που έσπασε τα ισόβια Κορκονέα

Με πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου Λαμίας που μείωσε στα 13 χρόνια κάθειρξης την ποινή του δολοφόνου του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Να σημειωθεί ότι είχε αναγνωρισθεί στον δολοφόνο του μαθητή το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η απόφαση του Ποινικού Τμήματος, όμως, λόγω της οριακής πλειοψηφίας, αφού δύο είχαν την άποψη πως σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον αστυνομικό βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν οδηγεί αυτομάτως σε νέα δίκη αλλά θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ετσι, η κρίση των αρεοπαγιτών θα έχει και νομολογιακή αξία για ανάλογες περιπτώσεις χορήγησης του ελαφρυντικού. Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου «έσπασε» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον Επ. Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια στις 6/12/2008.

Ο Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ενώ ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία και ένα χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, και ο δολοφόνος είναι ελεύθερος, καθώς μετά τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, με μια απόφαση που προκάλεσε το αίσθημα δικαίου μείωσε την ποινή του σε κάθειρξη 13 χρόνων και απάλλαξε τον Β. Σαραλιώτη από την κατηγορία για συνέργεια στη δολοφονία.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, που είχε ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί «προτέρου συννόμου βίου» έκρινε ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν από τη δολοφονία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ