Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποζημίωση των σεισμοπαθών

«

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία και την αποζημίωση των σεισμοπλήκτων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, με αφορμή την απαράδεκτη και εξοργιστική απάντηση της κυβέρνησης σε Ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα το Κόμμα στη Βουλή για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών κατεδάφισης των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων.

Η ΤΕ Σάμου επισημαίνει πως στην ουσία της η Ερώτηση μένει αναπάντητη «και μας οδηγεί να υποθέσουμε ότι απλά θα υλοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις κατεδαφίσεις, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της Σάμου θα ζουν δίπλα σε ερείπια και μπάζα, και θα τρέμουν όποτε κυκλοφορούν για τους επόμενους πολλούς μήνες.

Στα αιτήματα για ενίσχυση των δήμων με επιπλέον χρηματοδότηση και για προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση απαντά με την τήρηση των δημοσιονομικών (έτσι, από τις 4 θέσεις που ζήτησε ο δήμος Δυτικής Σάμου, ενέκρινε μόλις μία!), με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και με την πρόσληψη εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις.

Μας λέει ξεδιάντροπα ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, οι δήμοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν το αίσχος της ομηρίας και της ανασφάλειας των συμβασιούχων ή της λεγόμενης κινητικότητας, δηλαδή να κάνουν μπαλάκι τους εργαζόμενους από δήμο σε δήμο και από υπηρεσία σε υπηρεσία (που πιθανώς είναι και σε άλλο νησί), επικαλούμενοι "υπηρεσιακούς λόγους".

Στις τεράστιες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό η κυβέρνηση απαντά με γραφειοκρατία, εγκληματικές καθυστερήσεις και φορτώνει με περίσσια απελπισία κατοίκους και επαγγελματίες, που, μετά τη νέα κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται, καταλαβαίνουν ότι με τα μέτρα της "θλιμμένης" - κατά τ' άλλα - κυβέρνησης από τα δεινά του νησιού, θα ξαναφτιάξει το σπίτι του όποιος έχει να βάλει λεφτά από την τσέπη του».

Ο λαός να διεκδικήσει τα δικαιώματά του

«Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο ρεαλισμό των "δημοσιονομικών δυνατοτήτων". Αλλωστε, ακόμα και η διαχείριση έχει πολιτικό πρόσημο. Είναι πολιτική επιλογή τα εκατομμύρια στις αεροπορικές, στην αγορά πολεμικού εξοπλισμού για το ΝΑΤΟ και όχι για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές, να προστατευτεί ο λαός από την πανδημία.

Ο σαμιώτικος λαός να μη δεχτεί να τον κοροϊδεύει η κυβέρνηση, που μέσω του βουλευτή της μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που τα ΦΕΚ βγαίνουν καθυστερημένα "στην ώρα τους", που η υλοποίηση ακόμα και αυτονόητων μέτρων προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Δεν πρέπει επίσης να ανεχτεί την περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές, που στο όνομα των έκτακτων καταστάσεων όχι μόνο δεν διεκδικούν, αλλά λένε και "ευχαριστώ" στα ψίχουλα της κυβέρνησης, ρίχνοντας έτσι στάχτη στα μάτια των κατοίκων, προκειμένου η κυβερνητική πολιτική να παραμείνει αλώβητη στη συνείδηση του λαού του νησιού.

Κανείς να μην ξεγελαστεί από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος στη Λέσβο τα έκανε καλύτερα. Ας μας πει, πόσοι άνθρωποι ξανάχτισαν τα σπίτια τους; Πόσοι πήραν τα χρήματα που υποσχόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο σαμιώτικος λαός χόρτασε από ψέματα και υποσχέσεις. Πρέπει να μιλήσει ο ίδιος και μπορεί να το κάνει.

Τώρα είναι η ώρα να προτάξει στις διεκδικήσεις του:

Πλήρη αποζημίωση από το κράτος στο 100% των κατοικιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι. Στην αποζημίωση να περιληφθούν οι τυχόν κατεδαφίσεις και τα έξοδα μελέτης και αδειών κατασκευής ή επισκευής. Αμεση κατεδάφιση των επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων.

Αμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικά και δημόσια κτίρια, όπως και σε όλες τις άλλες υποδομές (δρόμους, λιμάνια κ.λπ.). Εργα ολοκληρωμένης αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως και για τα διατηρητέα, χωρίς η ανάγκη για ιδιαίτερη προστασία τους να λειτουργεί ανασταλτικά στην έναρξη των εργασιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ