Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα

Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στη Μιανμάρ (ή Βιρμανία) της Νοτιοανατολικής Ασίας, μία χώρα που μετά την ανάδειξη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) στην εξουσία, το 2016, ταλαντεύεται για τους όρους της συνεργασίας της με την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Νέος «Πρόεδρος» αναδείχθηκε ο 64χρονος επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Μιν Αούνγκ Χλενγκ, ενώ η εκλεγμένη επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο Πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα στελέχη του LND συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε νοθεία που οι πραξικοπηματίες επιμένουν ότι χαρακτήρισε τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Η Αούνγκ - σημαντική φιγούρα στον αστικό εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ εδώ και πολλά χρόνια - κάλεσε το λαό «να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος».

Η Κίνα, της οποίας ο ΥΠΕΞ τον περασμένο μήνα είχε συναντηθεί με τον Χλενγκ, αντέδρασε αναφέροντας ότι «παρακολουθούμε τα όσα συνέβησαν στη Μιανμάρ και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πιο βαθιά την κατάσταση», με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν να προσθέτει: «Η Κίνα είναι ένας φιλικός γείτονας της Μιανμάρ. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις διαφορές τους με βάση το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, Πράουιτ Ουονγκσουάν, σχολίασε ότι οι εξελίξεις «είναι εσωτερικές τους υποθέσεις» της Μιανμάρ, ενώ η κυβέρνηση των Φιλιππίνων μίλησε επίσης για «εσωτερική υπόθεση, στην οποία δεν θα αναμειχθούμε», όπως και εκείνη της Καμπότζη.

Πιο προσεκτικές προσπάθησαν να είναι η Μαλαισία - που ζήτησε «να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για το λαό και το κράτος της Μιανμάρ» - και η Ινδονησία - «όλες οι διαφωνίες για τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο των υπαρχόντων νομικών μηχανισμών».

Την ίδια στιγμή από τις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι «οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και παρεμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ», όπως και ότι η Ουάσιγκτον «θα αναλάβει δράση σε βάρος όσων ευθύνονται εάν αυτά τα βήματα δεν αντιστραφούν». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε «έντονα» το πραξικόπημα, κάλεσε σε απελευθέρωση των συλληφθέντων και υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί». Απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων ζήτησαν μεταξύ άλλων Ιαπωνία, Βρετανία κ.ά., ενώ και η Αυστραλία δήλωσε «βαθιά ανήσυχη» για τις εξελίξεις και κάλεσε «το στρατό να σεβαστεί το κράτος δικαίου».

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ