Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Παλαμά

Στο επίκεντρο η διεκδίκηση αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των απωλειών

Με δεκάδες τρακτέρ η κινητοποίηση στα Φάρσαλα μέχρι το κέντρο της πόλης
Με δεκάδες τρακτέρ η κινητοποίηση στα Φάρσαλα μέχρι το κέντρο της πόλης
Κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Παλαμά Καρδίτσας πραγματοποίησαν χτες βιοπαλαιστές αγρότες, διεκδικώντας να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους.

Με τα τρακτέρ στα Φάρσαλα

Στα Φάρσαλα, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Ανωχωρίου και στη συνέχεια διέσχισαν το κέντρο της πόλης, με κόρνες και συνθήματα. Αντιπροσωπεία τους επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον δήμαρχο.

Σε δηλώσεις του ο Σωκράτης Αλειφτήρας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σημείωσε: «Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% για τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν το Σεπτέμβρη, σχεδόν 5 μήνες μετά, βλέπουμε τις αποζημιώσεις που δίνονται από τον ΕΛΓΑ να μην καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Η περίφημη τροπολογία Βορίδη, που τόσο πανηγυρίστηκε από κάποιους ότι ανοίγει τον δρόμο για 100% αποζημιώσεις, ήταν στάχτη στα μάτια των αγροτών, δεν ανέστειλε το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ που μειώνει τις αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εξευτελιστικά και μη αποζημιώσιμα ποσοστά ζημιάς. Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη αποθήκες, μηχανήματα, ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές. Η σημερινή κινητοποίηση μας γεμίζει αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

Αγωνιστική «υποδοχή» στον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ στον Παλαμά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πελασγία Φθιώτιδας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πελασγία Φθιώτιδας
Αντίστοιχα, δεκάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στον Παλαμά Καρδίτσας, για να «υποδεχτούν» αγωνιστικά τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις.

Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου ουσιαστικά, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, λέγοντας ότι για πρώτη φορά οι αγρότες παίρνουν τόσο γρήγορα λεφτά και ότι θα αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών τους. Η προσπάθεια αυτή, βέβαια, σκοντάφτει στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες αγρότες του νομού, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί και βλέπουν στα πορίσματα του ΕΛΓΑ - που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες - ζημιές σε περιοχές που έχουν πληγεί στο 100% να εκτιμώνται σε ποσοστό πολύ μικρότερο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χαμηλότερες αποζημιώσεις, ή να μην καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς που δεν έχουν ξοφλήσει τις οφειλές τους, παρότι μπορούν να τις εξοφλήσουν μέχρι το Μάρτη.

Στελέχη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, επεσήμαναν πως οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις, από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση προκαλούν. Υπογράμμισαν επίσης ότι η περίφημη τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τον «Ιανό», η οποία διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως σημαντικό μέτρο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, τελικά ήταν στάχτη στα μάτια. Κι αυτό γιατί δεν αλλάζει η ουσία του κανονισμού του ΕΛΓΑ, παραμένουν σε ισχύ οι «κόφτες» του, με αποτέλεσμα η αποζημίωση που θα λάβουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή τους.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων τόνισαν ότι η κυβέρνηση έδωσε τα όποια ψίχουλα κάτω από την πίεση των αγώνων τους από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Κάλεσαν τους αγρότες να μην πέσουν στην παγίδα, να μην παρασυρθούν από την κυβερνητική κοροϊδία, αλλά συσπειρωμένοι στους Συλλόγους τους να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα βρίσκεται στην περιοχή το Σαββατοκύριακο.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις και στη Φθιώτιδα

Σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις προχωρούν βιοπαλαιστές αγρότες και στη Φθιώτιδα.

Χτες, ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας πραγματοποίησε παρέμβαση και εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους της Πελασγίας, διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής. Παράλληλα, για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματίσει μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Στυλίδας παρέμβαση στο δημαρχείο Στυλίδας.

Σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στην είσοδο της πόλης της Μακρακώμης και απέναντι από το Κέντρο Υγείας θα προχωρήσει σήμερα Παρασκευή ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης, σε συνεργασία με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, διεκδικώντας μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κινητοποίηση προγραμματίζει επίσης για σήμερα Παρασκευή και η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Ελάτειας - Τιθορέας, με συμβολική παράταξη αγροτικών μηχανημάτων στην πλατεία της Τιθορέας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ