Αστροναύτες προβάρουν τη διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος ColKa, σε ομοίωμα τμήματος του ΔΔΣ, τοποθετημένο μέσα σε δεξαμενή προσομοίωσης μηδενικής βαρύτητας της NASA |
Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί αυτόνομα και συμπληρωματικά στο σύστημα επικοινωνιών μέσω αμερικανικών επικοινωνιακών δορυφόρων. Η συσκευή έχει μέγεθος ψυγείου και θα εγκατασταθεί στο τμήμα «Κολόμβος» του ΔΔΣ, στέλνοντας σήματα όχι προς τη Γη, αλλά προς έναν ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, που βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά 36.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, δηλαδή 90 φορές ψηλότερα από τον ΔΔΣ. Οι δορυφόροι σε γεωστατική τροχιά περιφέρονται γύρω από τη Γη με την ίδια γωνιακή ταχύτητα που η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πάντα στο ίδιο σημείο του ουρανού και να εξασφαλίζεται έτσι η σταθερή σύνδεσή τους με τα επίγεια συστήματα τηλεπικοινωνιών. Ο δορυφόρος είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μετάδοσης Δεδομένων και επικοινωνεί με τον επίγειο σταθμό στο Χάργουελ της Βρετανίας.
Τα ευρωπαϊκά τμήματα του ΔΔΣ, όπου θα τοποθετηθεί το νέο σύστημα τηλεπικοινωνιών του σταθμού με την Ευρώπη |
Η συσκευή ColKa σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από βρετανικά και ιταλικά μονοπώλια, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, ενώ το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μετάδοσης Δεδομένων είναι προϊόν της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με την «Airbus», σε μια προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερης απευθείας ανάμειξης των μονοπωλίων στο διαστημικό γίγνεσθαι, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Η τεχνογνωσία που θα συγκεντρωθεί από τη σχεδίαση, κατασκευή και λειτουργία του ColKa θα αξιοποιηθεί για το σύστημα επικοινωνιών και αναγόμωσης με καύσιμα ESPRIT, που ο ESA σχεδιάζει για τον σεληνιακό σταθμό Gateway, της NASA. Ο σταθμός αυτός θα βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη 1.000 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι ο ΔΔΣ και θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για τη μόνιμη επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, με βάση τα αμερικανοευρωπαϊκά σχέδια.