Πέμπτη 21 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Επιφυλάξεις και προτάσεις για το νομοσχέδιο

Με κεντρικό θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων με συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η Σύνοδος προβλέπει σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού μαθητών που εισάγονται στα πανεπιστήμια, με επιπτώσεις στα περιφερειακά Ιδρύματα και διατυπώνει ανησυχία για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού Τμημάτων τους. Ωστόσο, ζητά ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των Τμημάτων στην επιλογή των φοιτητών τους, με γνωμοδότηση τόσο για τους συντελεστές βαρύτητας όσο και τον αριθμό και το περιεχόμενο των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ ζητά και αλλαγή του συστήματος μετεγγραφών, «ώστε να μην επιβαρύνονται με υπερβολικούς αριθμούς φοιτητών/τριών τα κεντρικά πανεπιστήμια, ενώ θα μένουν κενές πολλές θέσεις σε αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων».

Ως προς την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα άλλα μέτρα καταστολής, η Σύνοδος παραπέμπει σε προηγούμενες ανακοινώσεις της, στις οποίες ωστόσο τηρούσε στάση αναμονής για τις διατυπώσεις του νομοσχεδίου και δεν έπαιρνε ουσιαστικά θέση.

«Πολλές επιφυλάξεις» εξέφρασαν οι πρυτάνεις για επιβολή ανώτατου ορίου φοίτησης, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και τονίστηκε «η διοικητική πολυπλοκότητα της υλοποίησης ενός τέτοιου οριζόντιου μέτρου».

Παράλληλα, ζητήθηκε η αποδέσμευση του ζητήματος του πειθαρχικού κώδικα από το νομοσχέδιο και προτάθηκε η εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές - και όχι μόνο - στον Εσωτερικό Κανονισμό των Ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ