Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στους δρόμους ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις την Πέμπτη 21 Γενάρη με αιχμή το νέο νομοσχέδιο και τα αναγκαία μέτρα για σχολεία και σχολές

Από τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας
Από τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας
Σε βδομάδα πολύμορφων κινητοποιήσεων προχωρούν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές, εργαζόμενοι, δηλώνοντας πως και σε αυτές τις συνθήκες υψώνουν δυνατά τη φωνή τους ενάντια στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, για το δικαίωμα στη μόρφωση με διασφάλιση της υγείας όλων.

Σταθμό της δράσης αυτής αποτελούν τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Πέμπτη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αιχμή το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση σε συνθήκες πανδημίας και lockdown, επιχειρώντας να θεσμοθετήσει βαθιά αντιδραστικά μέτρα, όπως ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλες υποδομές καταστολής στα πανεπιστήμια, να υψώσει νέους φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία.

Συνεχίζουν τη δράση οι φοιτητικοί σύλλογοι

Τη δράση τους οργανώνουν οι φοιτητές που καλούν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στα Προπύλαια, ενώ σήμερα, Τρίτη, διοργανώνεται σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων.

Συντονισμός φοιτητών, εργαζομένων και ερευνητών του ΕΜΠ έγινε χτες το μεσημέρι στην πύλη Ζωγράφου της Πολυτεχνειούπολης, με σκοπό να οργανώσουν τη δράση τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο συντονισμό συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Σύλλογοι ΕΤΕΠ ΕΜΠ, Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ΕΔΙΠ ΕΜΠ, Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ, Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ, η Σωματειακή Επιτροπή Καθαριστριών ΕΜΠ, ο Σύλλογος Οικότροφων Νέων Εστιών ΕΜΠ καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Τοπογράφων και Χημικών Μηχανικών.


Ολοι οι παραπάνω καλούν στον διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, με αιχμή να ανοίξουν οι σχολές αντί να προωθούνται πανεπιστημιακή αστυνομία και διαγραφές. Τις πρωτοβουλίες αυτές στηρίζουν ο Σύλλογος της ΟΓΕ Ζωγράφου καθώς και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Στο ίδιο πλαίσιο, φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής ανάρτησαν χτες το πρωί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών πανό που ανέγραφε «Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές! Με τα 30 εκατ. ανοίξτε τις σχολές - Οχι σε αστυνομία και διαγραφές», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως ο αγώνας για να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο συνεχίζεται.

Συμβολική παρέμβαση με αντίστοιχο περιεχόμενο στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας πραγματοποίησαν φοιτητές του που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

«Αν η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο ΠροΠο νομίζουν ότι θα νομοθετούν εν μέσω πανδημίας ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να πουν τη γνώμη τους, να συζητήσουν και να διαμαρτυρηθούν, είναι γελασμένοι!», δηλώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικού, Νομικής, Μαθηματικού, Πληροφορικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πολιτικού, Οικονομικού, Δασκάλων, Νοσηλευτικής και Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) και Νέων Εστιών του ΕΜΠ, Παντείου Πανεπιστημίου, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Οι Σύλλογοι απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, λένε «όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών» και «ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία», δηλώνοντας πως «οι φοιτητές που παλεύουν για μόρφωση, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!». Απαιτούν την επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας. Καλούν, τέλος, όλο το λαό να δείξει την αλληλεγγύη του.

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού ΑΕΙ

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης πήρε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), που προκήρυξε στάση εργασίας την ίδια μέρα από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

«Χρηματοδοτούν αδρά δράσεις ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών και εχθρικές για τη διεκδίκησή τους. Από την άλλη, μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών κι εργαζομένων και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ΟΔΠΤΕ σχετικά με το περιεχόμενο και τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου.

Μέρα δράσης για τους μαθητές

Στους δρόμους μαζί με τους φοιτητές, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, θα βρεθούν την Πέμπτη και οι μαθητές που στο πλαίσιο της απόφασης της πρόσφατης πανελλαδικής τους συνάντησης προχωρούν σε μέρα δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι «οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα. Δεν θα περάσει!». Διεκδικούν μέτρα για ασφαλή σχολεία, καμία αλλαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικά για τους φετινούς υποψηφίους, να αποσυρθεί η «τράπεζα θεμάτων», μέτρα για ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν συνεδριάσεις συντονιστικών επιτροπών σε πόλεις και δήμους της χώρας, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από δράσεις που επίσης προγραμματίζονται την Πέμπτη με κατά τόπους παρεμβάσεις.

Αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια την Πέμπτη δίνουν και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. Καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί σε βδομάδα πολύμορφης δράσης μέχρι τις 22 Γενάρη, με μαζικές παρεμβάσεις έξω από σχολεία, περιοδείες, ενημερώσεις, συνεντεύξεις Τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, ενώ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να προκηρύξουν για την Πέμπτη στάσεις εργασίας 11.00 με 14.00 και 13.15 με 16.00 για το ολοήμερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ