Λίγη βροχή αρκεί για να ξυπνήσει πάλι ο εφιάλτης. Πρόχειρα «οχυρώματα» παρασύρθηκαν κι αυτά |
«Υπάρχουν κάτοικοι που είτε έμεναν μόνιμα στο Μπούρτζι και στην Οαση είτε είχαν εδώ παραθεριστικές κατοικίες και περνούσαν αρκετούς μήνες, οι οποίοι έφυγαν αμέσως μετά τις πλημμύρες και δεν επέστρεψαν. Αλλοι έχουν βάλει πωλητήριο, κάποιοι άλλοι αδυνατούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, ενώ κάποιοι άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Γεωργία Μαργαρίτη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ληλάντιου Πεδίου. Και προσθέτει: «Με τον ίδιο φόβο ζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Κάθε φορά που ακούμε για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ο νους μας γυρίζει σε εκείνες τις μέρες. Με τηλεφωνήματα ο ένας στον άλλον προσπαθούμε να πάρουμε και να δώσουμε κουράγιο, αλλά και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη αντίστοιχη κατάσταση. Πολλοί καταφεύγουν στη λύση τού να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν όταν φύγει ο κίνδυνος. Μια τέτοια κατάσταση βιώσαμε στα μέσα Δεκέμβρη, όταν, μετά από μια όχι ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση, ο Λήλας ποταμός έφτασε στα όριά του. Ευτυχώς δεν υπερχείλισε, ωστόσο ο οικισμός Οαση μετατράπηκε σε "λίμνη", γεγονός που μας προκαλεί έντονο προβληματισμό για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο παραλιακό μέτωπο, και πολύ περισσότερο έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί σε ένα πιο έντονο φαινόμενο».
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα του Βασιλικού βρίσκεται εκείνη που συνδέει το χωριό Φύλλα με τη Χαλκίδα, γέφυρα η οποία καταστράφηκε από την πλημμύρα του καλοκαιριού και ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια οι κάτοικοι να αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να φτάσουν στη Χαλκίδα, ενώ επαγγελματίες του χωριού έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Γκρεμισμένη η γέφυρα Αφρατίου πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες |
Την απουσία της κρατικής παρέμβασης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι αυτοσχεδιάζοντας, με δικές τους, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μικροπαρεμβάσεις. «Σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν προμηθευτεί με πάνελ, λαμαρίνες, σακιά με άμμο, τα οποία τοποθετούν είτε στις αυλόπορτες και στους μαντρότοιχους, είτε στις εισόδους των υπόγειων και στις πόρτες των σπιτιών, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο του νερού. Κάποιοι άλλοι κάτοικοι, που έχουν τη δυνατότητα, χτίζουν ψηλότερους μαντρότοιχους. Αλλοι φτιάχνουν μόνοι τους φρεάτια. Ο καθένας προσπαθεί από μόνος του να προστατευτεί, ή καλύτερα να αντιμετωπίσει το φόβο και την ανησυχία του», αναφέρει ο Γιάννης Ρουσσονικολός, κάτοικος Καστέλλας. Τονίζει επίσης ότι πριν από τη βροχόπτωση στα μέσα Δεκέμβρη, η μόνη μέριμνα για την προστασία των κατοίκων ήταν η οδηγία να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους και να τα πάνε σε ασφαλές σημείο.