Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οι μουσικοί μαζί με όλο τον λαό προχωράμε πιο δυνατοί, για την Τέχνη, το δίκιο, τη ζωή μας

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με συνδικαλιστές του χώρου για την κατάσταση που βιώνουν και για την πείρα από την οργάνωση της πάλης

Από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τους προηγούμενους μήνες στη Λάρισα...
Από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών τους προηγούμενους μήνες στη Λάρισα...
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο περίπου χωρίς δουλειά, προσπαθώντας να επιβιώσει με ένα επίδομα που - καθυστερημένα και όχι σε όλους - μοιράζει η κυβέρνηση. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεν στάθηκαν ικανές να τους κάνουν να μείνουν σιωπηλοί. Από την πρώτη στιγμή, οργανώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους, τραγούδησαν, απήγγειλαν, χόρεψαν, ετοίμασαν παραστάσεις, όχι μόνο κάτω από την πίεση του βιοπορισμού, αλλά και κάτω από την ανάγκη, τη διάθεση να εκφραστούν και να δώσουν δημιουργική διέξοδο πάνω στην Τέχνη τους. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για την κατάσταση που βιώνουν, τις διεκδικήσεις τους, την πείρα από τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει, με τον Αχιλλέα Σίμο, γραμματέα της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ και τον Κώστα Βλαχούτσο, μέλος της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου.

Σκοπός του αγώνα: Η ζωή και η τέχνη μας στο ύψος των δυνατοτήτων του αιώνα μας

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Κ. Βλαχούτσος επισημαίνει ότι «η κατάσταση που βιώνουν οι καλλιτέχνες, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, είναι πραγματικά τραγική. Ολο αυτό το διάστημα τα έσοδά μας περιορίζονται σε κάποια λίγα επιδόματα και μερικά σποραδικά μεροκάματα του καλοκαιριού, ενώ οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις όπως όλοι ξέρουμε δεν σταματούν. Με λίγα λόγια, η πλειοψηφία του κλάδου ζει στα όρια της φτώχειας, οι πιο πολλοί κάνουν και δεύτερο επάγγελμα για να τα βγάλουν πέρα, ενώ υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Η κυβέρνηση συνειδητά έχει αφήσει τους καλλιτέχνες χωρίς ουσιαστική στήριξη. Ακόμα και αυτή η αποζημίωση ειδικού σκοπού που δόθηκε ήρθε μετά από τις πρωτόγνωρες και μεγάλες κινητοποιήσεις μας. Συνάδελφοι μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, τεχνικοί, διεκδικήσαμε το αυτονόητο, την επιβίωσή μας. Η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με οικονομικά και όχι υγειονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, η πλειοψηφία των εργαζομένων να ζει με ψίχουλα, ενώ δεν σταματούν να ψηφίζονται αντιλαϊκά νομοσχέδια και να δίνονται δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους».

...και στον Βόλο
...και στον Βόλο
«Θέτουμε τους εξής προβληματισμούς: Πόσο στηρίχθηκαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του πολιτισμού που έμειναν στον αέρα αυτούς τους 10 μήνες; Πόσο στηρίχτηκαν, μέσα στο σωρό νόμων και τροπολογιών που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας; Πόσο στηρίχτηκαν μέσα από τα 72 δισ. του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ;»,τονίζει ο Αχ. Σίμος και συμπληρώνει: «Για να "ανακάμψουν" οι ζωές μας, διεκδικούμε να στηριχτούν ουσιαστικά οι χιλιάδες συνάδελφοι που με δικαιολογία τη μικρή συμμετοχή στο "Μητρώο Καλλιτεχνών" είναι μετέωροι. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, η υλοποίηση κατευθύνσεων σήμερα, που υπήρχαν χρόνια στα συρτάρια τους. Κατευθύνσεις που εφαρμόζονται σε ΗΠΑ - ΕΕ και δυσχεραίνουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που παράγουν τον σύγχρονο πολιτισμό. Οπότε δεν είναι ζήτημα κάποιων "άσχετων" προσώπων που βρίσκονται στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Εμείς παλεύουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικά δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σε αυτήν τη λογική να ανοίξουν με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα οι χώροι πολιτισμού, γιατί όπως λέει το σύνθημά μας και αφορά όλο τον κόσμο: "Ανάγκη δική μας και δική σας είναι... Η τέχνη να συνεχίζει να δίνει κουράγιο και δύναμη". Δεν περιμέναμε, δεν θα περιμένουμε, συντονιστήκαμε και παλέψαμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Σκοπός του αγώνα: Η ζωή και η τέχνη μας στο ύψος των δυνατοτήτων του αιώνα μας».

Σταθμός στη δράση μας οι δύο διαδικτυακές συναυλίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών

Στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων τους, ξεχώρισαν η πανθεσσαλική κινητοποίηση που έγινε στις 26 Αυγούστου στη Λάρισα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών και εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως του Επισιτισμού - Τουρισμού, αλλά και πιο πρόσφατα οι δύο διαδικτυακές συναυλίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλλιτεχνών σε Λάρισα και Βόλο.

Μιλώντας για αυτήν την πρωτοβουλία, ο Αχ. Σίμος επισημαίνει: «Ηταν 62 οι μουσικοί που συμμετείχαν στη διαδικτυακή μας συναυλία στη Λάρισα για την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση αλλά και την πολιτιστική ανάταση του λαού μας. Συνυπήρξαν η hip - hop παραγωγή με το λαϊκό και το ρεμπέτικο, τα κομμάτια μεγάλων Ελλήνων συνθετών με την εναλλακτική σκηνή και το παραδοσιακό. Αρκετοί συνάδελφοι συνέβαλαν, είτε εμφανίστηκαν, είτε όχι. Είναι καθοριστικό ότι η συναυλία ήταν αφιερωμένη στους ήρωες της καθημερινότητας: Τους υγειονομικούς, τους ντελιβεράδες, τους σερβιτόρους, τους εργαζόμενους σε τόσους και τόσους κλάδους που πλήττονται. Και είναι καθοριστικό γιατί "έντεχνα" κάποιοι προσπαθούν να μας "ξεχωρίσουν" από έναν λαό που αγωνίζεται. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι σημαντική και συνεχίζεται (σε προβολές αλλά και σε οικονομική ενίσχυση). Είμαστε αισιόδοξοι, η παραγωγή αυτή μας δίνει ώθηση για το επόμενο διάστημα, για τους αγώνες που έρχονται αλλά και για νέες δημιουργικές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρει ο Κ. Βλαχούτσος, λέγοντας: «Ηταν κάτι το πρωτόγνωρο και πολύ ελπιδοφόρο για όλους μας. Για πρώτη φορά στην περιοχή μας 100 μουσικοί γίνανε ένα, σε μία ιδιαίτερη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης. Μας έκανε εντύπωση η μεγάλη προθυμία των συναδέλφων να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα. Η ενεργή στάση τους είχε ως αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια να γίνει γνωστή στην πόλη. Γνωρίσαμε νέο κόσμο, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν πρόλαβαν να στείλουν το δικό τους τραγούδι.

Επίσης, συγκινητική είναι και η αποδοχή του κόσμου σε αυτήν την ιδιαίτερη μουσική κινητοποίηση, αφού είχαμε πάρα πολλές προσφορές από απλούς ανθρώπους, ενώ οι προβολές στο διαδίκτυο έχουν ξεπεράσει τις 6.500. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε γνωστά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας στον λαό της Θεσσαλίας μαζί με τον ΠΜΣ στη Λάρισα, ενώ συνάμα δείξαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη σε δεκάδες συναδέλφους που την είχαν ανάγκη, ειδικά στις μέρες των Χριστουγέννων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι το ίδιο το περιεχόμενο της συναυλίας είναι πολύ αξιόλογο. Οι συνάδελφοι μουσικοί, τραγουδιστές και δημιουργοί έβαλαν το ταλέντο τους, την τέχνη τους και το μεράκι τους για να βγει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα με όλες τις φόρμες της ελληνικής μουσικής και όχι μόνο».

Συνεχίζουμε με χέρι σφιχτό, φωνή ζεστή στο όμορφο τραγούδι των ανθρώπων

Αξιολογώντας την πείρα που βγαίνει από αυτήν την πολύμορφη δραστηριότητα, την προσπάθεια για την οργάνωση των μουσικών, ο Αχ. Σίμος σημειώνει πως «το 2020 πέρα από τη δύσκολη κατάσταση όπου μπήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί, είναι μια χρονιά που είχαμε σημαντικές κατακτήσεις στον κλάδο μας. Δεν είναι μόνο αυτά τα λίγα αλλά σημαντικά μέτρα στήριξης που καταφέραμε να αποσπάσουμε με τους αγώνες μας, είναι και η μαζική συσπείρωση συναδέλφων στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, στις συλλογικές διαδικασίες μας. Είναι οι πολύμορφες αγωνιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις που αναπτύξαμε με κορύφωση τη διαδικτυακή συναυλία στην Αθήνα, στη Λάρισα, στο Βόλο και αλλού. Είναι η συγκινητική έκφραση της αλληλεγγύης μέσα από τα καλλιτεχνικά σωματεία, από όλους τους εργαζόμενους της χώρας όπως και στην πόλη μας.

Το νεοσύστατο Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ καταγράφει πλέον ένα εξάμηνο ζωής και δράσης, προσπαθώντας να αποτελέσει αποκούμπι για τους μουσικούς του νομού, βάζοντας από αυτήν τη σκοπιά το δικό του λιθαράκι στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να τα αφήσουμε πίσω στη χρονιά που πέρασε, γιατί αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στις μέρες που έχουμε μπροστά». Ταυτόχρονα, μιλώντας για τα επόμενα βήματά τους τονίζει πως «όλο αυτό το διάστημα οργανώνουμε διαδικτυακές συσκέψεις για την εκτίμηση της δράσης μας και τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος από κοινού και με άλλα σωματεία. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε και μόλις μας δοθεί η δυνατότητα θα προχωρήσουμε άμεσα σε Γενική Συνέλευση καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες».

Αντίστοιχα, ο Κ. Βλαχούτσος επισημαίνει πως «οι ίδιες οι συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας δημιούργησαν μια πρωτοφανή κατάσταση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι καλλιτέχνες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν για τη ζωή και το δίκιο τους. Εδώ στο Βόλο όμως έχουμε και κάτι ακόμα που χρειάζεται να κρατήσουμε ως πείρα. Σαν αναγκαιότητα και μέσα από τον αγώνα δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, ξεπερνώντας εμπόδια και ταλαντεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του τοπικού Σωματείου Μουσικών. Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης, μαζικοποίησε τον αγώνα, έγινε ομπρέλα για όλους τους καλλιτέχνες της πόλης, συντόνισε τη δράση της με τον ΠΜΣ σε πολύμορφες κινητοποιήσεις. Για το επόμενο διάστημα είναι ανάγκη να συζητήσουμε τα συμπεράσματα που βγαίνουν μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα με όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους».

Κλείνοντας τη συζήτηση με τον «Ριζοσπάστη», οι δύο καλλιτέχνες στέλνουν το μήνυμά τους: «Ελπίδα και πείσμα για το νέο έτος: Να μπορέσουμε να ανεβούμε ξανά στη σκηνή, να έρθουμε σε επαφή με το κοινό, να επιστρέψουμε στα καλλιτεχνικά μαθήματα και τις δραστηριότητές μας! Συνεχίζουμε λοιπόν με χέρι σφιχτό, φωνή ζεστή στο όμορφο τραγούδι των ανθρώπων».


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ