Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Διεκδικήσεις για την προστασία των δυτών στις ιχθυοκαλλιέργειες

Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζόμενων δυτών σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας,«για να μη θρηνήσουμε άλλους θανάτους και μόνιμες αναπηρίες», διεκδικεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Με έγγραφό της προς τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας και τους αρμόδιους φορείς αναδεικνύει το «δυσμενές και επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον» που επικρατεί στους εργαζόμενους αυτούς και «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταδυτικά ατυχήματα».

Οι δύτες εργάζονται σε ιχθυοκαλλιέργειες «με σύμβαση ορισμένου ή αόριστου χρόνου ως υπάλληλοι», είτε ως «εξωτερικοί συνεργάτες». Οι εργοδότες, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «είτε απασχολούν δύτες (που ασφαλίζονται συνήθως ως αλιεργάτες και όχι με ένσημα δύτη που ανήκει στην κατηγορία των ΒΑΕ), με τον όρο να καταδύονται μόνοι τους υποβρυχίως, είτε αναθέτουν τον υποβρύχιο έλεγχο σε καταδυτικά συνεργεία προσπαθώντας να απομακρύνουν από τη δική τους ευθύνη την ασφάλεια των εργαζομένων που καταδύονται» και παράλληλα να κρατήσουν το «μισθολογικό κόστος» σε χαμηλό επίπεδο και να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ΒΑΕ.

Το αποτέλεσμα είναι κανένα καταδυτικό συνεργείο να μην τηρεί τη προβλεπόμενη σύνθεση των τριών ατόμων (δύο επαγγελματίες δύτες και ένας επόπτης δυτών) αλλά οι εργαζόμενοι να καταδύονται «κατά μονάς, παραβιάζοντας τον πιο βασικό κανόνα ασφαλείας που είναι η κατάδυση ανά ζεύγη». Προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν ακόμα όσον αφορά τις πιστοποιήσεις, τον εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, τις συνθήκες εντατικοποίησης.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει παραδείγματα 4 θανατηφόρων «ατυχημάτων» που σημειώθηκαν από το 2012 έως το 2018, ενώ καταγγέλλει πως δίπλα σε αυτά υπάρχουν μια σειρά από περιστατικά που κατέληξαν σε μόνιμη αναπηρία των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Επιτόπιους ελέγχους στα ιχθυοτροφεία από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές. Εργοδότες και εργολάβοι καταδυτικών εργασιών να καταθέτουν καθημερινά στα Λιμεναρχεία τη σύνθεση των συνεργείων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (βάθος, χρόνος, ώρα έναρξης και λήξης κ.τ.λ.). Ο εργοδότης ή ο ορισμένος υπεύθυνος από την κάθε ιχθυοκαλλιέργεια να είναι συνυπεύθυνος για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Ασφάλιση κάθε εργαζόμενου δύτη στα ΒΑΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 26 Οκτώβρη η κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα»(2022-10-19 00:00:00.0)
Καθημερινά τα κρούσματα απολύσεων και εργοδοτικής αυθαιρεσίας(2021-01-05 00:00:00.0)
Αυξάνει κατά δέκα χρόνια το όριο συνταξιοδότησης!(2008-06-20 00:00:00.0)
Δεν είναι δυνατόν οι θύτες να κάνουν τις έρευνες(2005-10-21 00:00:00.0)
Συνέντευξη για τα ΒΑΕ(2004-10-08 00:00:00.0)
Οι δύτες ήταν ανεξέλεγκτοι(2002-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ