Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Ρωσικά αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ο Ναβάλνι, στο κέντρο, από παλιότερη συνέντευξη καταγγελίας «της διαφθοράς του καθεστώτος Πούτιν»
Ο Ναβάλνι, στο κέντρο, από παλιότερη συνέντευξη καταγγελίας «της διαφθοράς του καθεστώτος Πούτιν»
ΜΟΣΧΑ.--

Μέτρα - αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη φερόμενη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσε χτες η Ρωσία, χαρακτηρίζοντας «παραληρηματικές» τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Ναβάλνι για απόπειρα δολοφονίας του με τοξική ουσία.

Ο Ναβάλνι έδωσε προχτές στη δημοσιότητα βίντεο από τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία φέρεται να συνομιλεί - προσποιούμενος στέλεχος του υπουργείου Αμυνας που θέλει να συντάξει μια έκθεση για την «αποτυχημένη επιχείρηση» - με κάποιον Κονσταντίν Κουντριάτσεφ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ειδικός της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας (FSB) στα χημικά όπλα. Σύμφωνα με το αφήγημα του Ναβάλνι και των συνεργατών του - που εμφανίζονται στο βίντεο να πανηγυρίζουν ότι κατάφεραν να παγιδεύσουν τον ασφαλίτη, που θεωρούσε ότι συνομιλεί με συνεργάτη του προϊσταμένου του στο υπουργείο Αμυνας - ο φερόμενος ως Κουντριάτσεφ δίνει λεπτομέρειες για την ...επιχείρηση, αν και στην αρχή έχει αντιρρήσεις στο να μιλήσει στο τηλέφωνο και όχι από κοντά. Τελικά εμφανίζεται να δίνει στοιχεία για δηλητηρίαση με χημική ουσία που τοποθετήθηκε στα εσώρουχα του Ναβάλνι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, στο Τομσκ της Σιβηρίας, καθώς και για τον έλεγχο που έγινε ώστε να μη μείνουν κηλίδες και να εξαφανιστούν τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία.

«Είναι προφανές ότι ο ασθενής πάσχει από μανία καταδίωξης και ορισμένα συμπτώματα μεγαλομανίας», δήλωσε σκωπτικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας «φροϊδική» την αναφορά στο εσώρουχο. Σε ανακοίνωσή της η FSB χαρακτηρίζει το βίντεο «πλαστό», προϊόν «προβοκάτσιας» και «χωρίς αμφιβολία κατασκευασμένο με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών», ενώ ειδικοί στα θέματα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν στον τοπικό Τύπο ότι και ο τελευταίος πράκτορας ξέρει πως δεν μιλάει από το τηλέφωνο με ...συνεργάτες προϊσταμένων.

Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο του γνωστού Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου. «Βασικός κανόνας των μυστικών υπηρεσιών είναι να μη δέχεσαι ποτέ τηλεφωνική κλήση από κάποιον που δεν γνωρίζεις», είπε με νόημα, για να προσθέσει - εμφανώς για να στηρίξει το αφήγημα Ναβάλνι: «Προφανώς αυτό δεν το μαθαίνουν στη σχολή της FSB».

Πάντως το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πρεσβειών της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σχετικά με την υπόθεση «δηλητηρίασης του Ναβάλνι». Πρόκειται για τις τρεις χώρες οι οποίες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok στον οργανισμό του Ναβάλνι, που μετά τη Ρωσία, όπου ασθένησε τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπου και παραμένει. Επίσης οι ρώσικες αρχές έχουν ζητήσει πρόσβαση στις τοξικολογικές εξετάσεις του Ναβάλνι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει απάντηση, ενώ επιμένουν ότι όταν εξετάστηκε από Ρώσους γιατρούς δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση.

Την αντίδραση του Κρεμλίνου προκάλεσε και το νέο πακέτο των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Κίνας, σε εταιρείες οι οποίες θεωρείται ότι έχουν σχέσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους επιβάλλονται περιορισμοί στην πρόσβαση σε ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων και τεχνολογίας. Η ρωσική πλευρά κάνει λόγο για μία ακόμη εχθρική ενέργεια εκ μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα βλάψει περαιτέρω τις ήδη κακές σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ