Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Ξεκίνησε χτες - λίγες μέρες μετά το περιστατικό παραβίασης της εκεχειρίας - η διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, έναν και πλέον μήνα μετά την τριμερή συμφωνία που υπέγραψαν με τη Ρωσία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή 2.000 Ρώσων στρατιωτικών.

«Μετά τις διαπραγματεύσεις με την αρμενική πλευρά, με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και τη διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων βάσει της αρχής "όλοι έναντι όλων"», ανακοίνωσε η Κρατική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν για τους αιχμάλωτους πολέμου και τους αγνοούμενους.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πατσινιάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την επιστροφή 44 κρατουμένων στην Αρμενία με ρωσικό αεροπλάνο.

Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών. Οι δύο κατηγορούνται για «προσβολή των σορών Αρμένιων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών» και άλλοι δύο για «καταστροφή επιτύμβιων στηλών που ανήκαν σε Αρμένιους σε νεκροταφείο» στην περιοχή, όπου μαίνονταν οι μάχες.

Οι τέσσερις άνδρες είχαν μαγνητοσκοπήσει τις πράξεις τους και δημοσίευσαν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας κατακραυγή.

Διεξάγεται έρευνα για «ωμή ή απάνθρωπη μεταχείριση» και για «βεβήλωση τάφων ή πτωμάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν, η οποία κατήγγειλε πράξεις «απαράδεκτες που αντιβαίνουν στη νοοτροπία του αζερικού λαού».

Επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, χτες επέστρεψαν άλλοι 566 Αρμένιοι πρόσφυγες από το Ερεβάν στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, και συνολικά σχεδόν 40.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στις εστίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ