Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Προχωράνε οι συμφωνίες Ισραήλ - Αραβικών Κρατών

Στόχος να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στον Παλαιστινιακό λαό

Καθώς συνεχίζονται οι εξομαλύνσεις των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες με την ενεργή μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ως στοιχείο για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους Παλαιστίνιους, έρχονται στο φως και νέα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.

Ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα, αφότου η χώρα του έγινε την προηγούμενη βδομάδα η τέταρτη χώρα από την αρχή του 2020 που αποφάσισε να συνάψει πλήρεις σχέσεις με το Ισραήλ (μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν που μάλιστα αποχαρακτηρίστηκε ως κράτος - τρομοκράτης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ), σημείωσε ότι οι σχέσεις προϋπήρχαν και δεν σταμάτησαν ποτέ. Ταυτόχρονα η αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα» χαρακτηρίζεται ως διπλωματική νίκη και κατά του κινήματος Πολισάριο. «Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μαρόκο είναι ιδιαίτερες και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σχέσεις που έχει το Ισραήλ με οποιαδήποτε άλλη αραβική χώρα», είπε ακόμη ο Μπουρίτα και πρόσθεσε: «Το Μαρόκο έχει μια σημαντική ιστορία με την εβραϊκή κοινότητα, μια ιδιαίτερη ιστορία στον αραβικό κόσμο. Ο βασιλιάς (...) και οι προηγούμενοι βασιλιάδες, μεταξύ των οποίων ο Χασάν Β', σέβονταν τους Εβραίους και τους προστάτευαν».

Χτες ο Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κατά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε: «Το Μαρόκο θα επωφεληθεί από την υποστήριξη της μαροκινής εβραϊκής κοινότητας» στο Ισραήλ και υπενθύμισε πως πολλοί Ισραηλινοί πολίτες είναι μαροκινής καταγωγής. Πρόκειται για περίπου 250.000 Μαροκινούς Εβραίους που μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Μαρόκο χαιρετίστηκε από τα αστικά κόμματα του Ισραήλ και τον ισραηλινό αστικό Τύπο, αλλά καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους ηγέτες και της «Φατάχ» και της «Χαμάς», που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να είναι σε συνεννοήσεις για τη διενέργεια κοινών εκλογών.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς έχει μεταβεί στο Κατάρ για διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με τον εμίρη Ταμίν μπεν Χαμάντ αλ-Τάνι και εικαζόταν ότι θα γινόταν και συνάντηση με τους ηγέτες της «Χαμάς» που έχουν εγκατασταθεί στο εμιράτο.

Καταγγέλλει τη συμφωνία Ισραήλ - Μαρόκο το ΠΣΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταγγέλλει τη συμφωνία και σημειώνει: «Αυτή η τελευταία επαίσχυντη συμφωνία στην οποία μεσολάβησε η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ έχει ως σιωπηλό συνεργό την Ευρωπαϊκή Ενωση, που παίρνει θέσεις και στις δύο περιπτώσεις (Παλαιστίνη και Δυτική Σαχάρα) που νομιμοποιούν το καθεστώς της κατοχής. Ως συνέχεια των παρόμοιων συμφωνιών του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, αυτή η τελευταία συμφωνία αποτελεί μέρος του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, και η οποία παραγνωρίζει προκλητικά τα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης και της Δυτικής Σαχάρας για αυτοδιάθεση και το τέλος της επί δεκαετίες τους κατοχής.

Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων κρατών με το Ισραήλ αντιβαίνει σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Παλαιστινιακός λαός υποφέρει από μια αργή γενοκτονία, ζει υπό πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και ένα τείχος διαχωρισμού στη Δυτική Οχθη, ενώ η Ιερουσαλήμ κηρύσσεται η αιώνια αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ και οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη νομιμοποιούνται από τις ΗΠΑ. Αποτελεί μια πράξη υποκρισίας από την ΕΕ που δεν αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή, ενώ μιλά επίσημα για μια "λύση δύο κρατών". Ταυτόχρονα, το Βασίλειο του Μαρόκου έλαβε την ανοιχτή υποστήριξη τόσο από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ όσο και από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ, οι οποίοι χαιρέτισαν αυτήν τη συμφωνία ανοιχτής υποστήριξης της κατοχής της Δυτικής Σαχάρας, της τελευταίας αποικίας στην Αφρική.

Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ειλικρινείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Παλαιστίνη για ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε το Μαρόκο ενδιαφέρεται να το πράξει με τη Δυτική Σαχάρα, παρά τα πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ που προωθούν σαφώς το δημοψήφισμα ως μέσο ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του λαού της Δυτικής Σαχάρας για το μέλλον τους.

Οι διμερείς, τριμερείς ή οποιουδήποτε άλλου είδους συμφωνίες που παραβλέπουν τα δικαιώματα των λαών με βάση τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολιτικές, δεν μπορούν να υπηρετήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η "συμφωνία" μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου αποδεικνύει επίσης την υποκρισία του Αραβικού Συνδέσμου που υποτίθεται ότι υποστηρίζει την "Αραβική Πρωτοβουλία", την οποία αυτή και όλες οι παρόμοιες συμφωνίες του Ισραήλ με αραβικά κράτη παραβιάζουν σαφώς.

Το ΠΣΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε όλο τον κόσμο να ξεσκεπάσουν και να καταγγείλουν τα σχέδια εναντίον των λαών της Παλαιστίνης και της Δυτικής Σαχάρας!

Η αδικία και η κατοχή δεν μπορούν και δεν θα διαρκέσουν για πάντα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ