Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Με μικρές προσδοκίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Για το ενδεχόμενο «άτακτης εξόδου» προετοιμάζεται η Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Βρετανίας - ΕΕ σε μια «ύστατη προσπάθεια» να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες μια εμπορική συμφωνία για το Brexit μετά την τελευταία διορία που χάθηκε το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αποτραπεί μια άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα. Στις 31 Δεκέμβρη λήγει η μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η Μεγάλη Βρετανία έχει παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην τελωνειακή ένωση.

Την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αν και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές, όπως η κρατική βοήθεια και οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις κ.λπ., και στο θέμα της αλιείας, με την ΕΕ να απορρίπτει τη βρετανική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο από το 2021 για την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε να μη διαβλέπει ότι υπάρχουν προοπτικές για σημαντική πρόοδο, αλλά η Βρετανία δεν θέλει να αποχωρήσει ακόμη από τις συνομιλίες. Οπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, Αρλοκ Σάρμα, οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων θα αντέξουν στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι δεν υφίσταται καμία ανάγκη οι καταναλωτές να αποθηκεύουν τρόφιμα.

Για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, «ο δίκαιος ανταγωνισμός και μια βιώσιμη λύση για τους αλιείς μας είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας συμφωνίας». «Δύο προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί. Ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός και μια συμφωνία που θα εγγυάται αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα», είπε.

«Θέλουμε κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού, όχι μόνο στην αρχή αλλά και μακροπρόθεσμα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Τέσσερα σκάφη του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα είναι έτοιμα την 1η Γενάρη για να προστατεύουν τα βρετανικά ύδατα στην περίπτωση που η μεταβατική περίοδος για το Brexit λήξει χωρίς συμφωνία, δήλωσε το υπουργείο Αμυνας, αναφερόμενο σε πιθανές αψιμαχίες μεταξύ βρετανικών και ξένων αλιευτικών.

Τα σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν, να ελέγχουν και να περιορίζουν όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που θα βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Βρετανίας, σε ακτίνα 320 χλμ. από τις ακτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ