Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Απορρίπτει τις πιέσεις για μεσολάβηση ο πρωθυπουργός

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις» δήλωσε χτες ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Αχμεντ, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκαλούν οι σφοδρές επιθέσεις του αιθιοπικού στρατού σε ενόπλους του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι» (TPLF) στη βόρεια περιφέρεια Τιγκράι.

Ο Αχμεντ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις στην περιοχή (που έχουν προκαλέσει μέσα σε τρεις βδομάδες πολλές εκατοντάδες νεκρούς και πάνω από 41.000 πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν) «επιχειρήσεις για την επιβολή της τάξης». Υπενθύμισε ακόμη ότι σήμερα εκπνέει το νεότερο τελεσίγραφο που έχει δώσει στο κίνημα TPLF, προκειμένου να παραδώσει τα όπλα και να σταματήσει τις επιθέσεις.

Αντίθετα, εκπρόσωποι του TPLF μιλώντας στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατήγγειλαν την αιθιοπική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως κλιμακώνει τις επιθέσεις σε βάρος αμάχων σε διαστάσεις που πλησιάζουν αυτές της «γενοκτονίας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε υποκριτικά «ανησυχίες» για την πιθανή αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, εφόσον συνεχιστούν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των δυνάμεων της επαρχίας Τιγκρέ.

Νωρίτερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας (EHRC), ένας ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός της χώρας του οποίου ο διευθυντής Ντανιέλ Μπέκελε διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Αμπιι, κατηγόρησε μια ομάδα νεαρών από το Τιγκράι ότι σκότωσαν περίπου 600 αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ