Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις κινητοποιήσεις του λαού της Δυτικής Σαχάρας

Την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Μαρόκο σε βάρος του λαού της Δυτικής Σαχάρας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Για περισσότερο από ένα μήνα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις του λαού της Δυτικής Σαχάρας, που καταγγέλλει την 45χρονη κατοχή από το Μαρόκο και την παραβίαση της "νεκρής ζώνης". Ο λαός της Δυτικής Σαχάρας βιώνει την κατοχή από το κράτος του Μαρόκου αλλά και την καταλήστευση των πλούσιων πόρων της, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, ως μη πολίτες, δεχόμενοι την καταπίεση και καταστολή των κατακτητών. Στις 13 Νοεμβρίου το Μαρόκο καταπάτησε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Δυτική Σαχάρα, του 1991, παραβιάζοντας τη "νεκρή ζώνη". Εστειλε ένοπλες δυνάμεις για να καταστείλουν διαδηλωτές στην περιοχή του Γκεργκεράτ, ενώ προχώρησε και σε αυθαίρετες φυλακίσεις κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για κατάσταση που διαιωνίζεται εδώ και δεκαετίες, μετά την εισβολή και κατοχή εδαφών της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ και κράτη - μέλη της έχουν αναπτύξει εμπορικές και άλλες σχέσεις με το Μαρόκο. Την ίδια ώρα ο στρατός του Μαρόκου ανοίγει δρόμο παράνομα για την εμπορική σύνδεσή του με το Σαχέλ, περιοχή που ιεραρχεί η ΕΕ για τη συνολικότερη διείσδυσή της στην αφρικανική ήπειρο.

Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα αιτήματα:

- Να σταματήσει εδώ και τώρα η παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Μαρόκο και να απελευθερωθούν άμεσα οι κρατούμενοι;

- Να τερματιστεί η κατοχή των εδαφών της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο, ώστε να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του λαού της να καθορίσει ελεύθερα και χωρίς ξένες επεμβάσεις το μέλλον του;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ