Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νομοσχέδιο κάλυψης της κρατικής καταστολής

Η γαλλική Βουλή ενέκρινε την επίμαχη διάταξη που καλύπτει την κλιμάκωση της αστυνομικής και κρατικής βίας, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων τη μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας. Με την υπερψήφισή του (στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την «καθολική ασφάλεια») στο εξής περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας και προβλέπονται φυλάκιση ή / και πρόστιμα 45.000 ευρώ για όποιον διανείμει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, με το επιχείρημα ότι απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους». Η κυβέρνηση του ...εκσυγχρονιστή Εμ. Μακρόν, του ...φιλέλληνα και προοδευτικού (όπως τον λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμαμέν, έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης». Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι το αστικό κράτος θωρακίζεται για να μπορεί με λιγότερα εμπόδια να χτυπάει τον πραγματικό εχθρό, το εργατικό κίνημα.

Το Σάββατο οργανώθηκαν νέες διαδηλώσεις από διάφορες οργανώσεις ενάντια στο νόμο, σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιλ, Μονπελιέ, Ρεν, Σεντ Ετιέν, με συνθήματα όπως «θα κατεβάσουμε τα κινητά μας όταν κατεβάσετε τα όπλα».

Χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Ουίνγκαντ δήλωσε υποκριτικά ότι η Επιτροπή αποφεύγει να σχολιάζει νομοσχέδια, όμως θεωρεί σημαντικό οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και με ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να εξετάσει την τελική μορφή του νέου νόμου και να επιβεβαιώσει ότι συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ισχυριζόμενος ότι «η διασφάλιση της ασφάλειας όλων όσοι ζουν στην Ευρώπη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κομισιόν και προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με τα κράτη - μέλη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ