Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Ρώσικες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Copyright 2020 The Associated

Ρώσικες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις για να ενισχύσει τους συνοριακούς φρουρούς της στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να εγγυηθεί την «ειρηνευτική» συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έστειλε η Ρωσία, μετά από αίτημα της Αρμενίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Σύμφωνα με τον Μπόρτνικοφ, εστάλησαν 188 στρατιωτικοί και ο απαιτούμενος στρατιωτικός εξοπλισμός, έχει ενημερωθεί το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή, ενώ επισήμανε ότι μεταξύ των συνοριακών φρουρών των τριών χωρών δεν ανακύπτουν έντονα ζητήματα. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, πως ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, είπε, με 250 πτήσεις, μεταφέρθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1.960 στρατιωτικοί και 552 οχήματα και εξοπλισμός, ενώ δημιουργήθηκαν 23 παρατηρητήρια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, από τις 14 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε η ασφαλής επιστροφή στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, 4.436 προσφύγων, ενώ από τις 17 Νοέμβρη άρχισαν να λειτουργούν ασφαλώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει σημασία για την εσωτερική ασφάλεια της Ρωσίας. «Για τη Ρωσία, οι διενέξεις αυτού του είδους και η διευθέτησή τους έχουν ιδιαίτερη σημασία, δεν είναι κενά λόγια, και έχω υπόψη μου ότι στη Ρωσία ζουν εκατομμύρια Αρμένιοι και Αζέροι», δήλωσε στην κυβερνητική σύσκεψη με θέμα την ειρηνευτική δύναμη που αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι «τη Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία συνδέουν μακραίωνες σχέσεις» και «αυτό για μας έχει μια εσωτερική πολιτική διάσταση και μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη των εγγυήσεων της εσωτερικής ασφάλειας».

Στο μεταξύ, η Unesco πρότεινε να στείλει μια αποστολή ειδικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων πλευρών» για να κάνει μια απογραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Την περασμένη Τετάρτη, η οργάνωση είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους συμπροεδρεύοντες στην Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, με εκπροσώπους της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Αρμενίας διόρισε νέο υπουργό Αμυνας έπειτα από τις εκτεταμένες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επισφράγισε τα εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ