Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΕΕ
Πρόταση διεύρυνσης της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μέτρα για την ενίσχυση της καταστολής και του ρόλου της ΕΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις σε Βιέννη, Νίκαια, Παρίσι, Δρέσδη, ανακοίνωσαν προχτές ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά από συνομιλίες στο Παρίσι. Στη συνέχεια συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι οποιοδήποτε κενό ασφάλειας σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ αποτελεί απειλή για όλα. Μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο θα θέσουν τον επανασχεδιασμό του χώρου Σένγκεν στην ημερήσια διάταξη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη. «Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ανοιχτά εάν δεν μεταρρυθμίσουμε ουσιαστικά τους κανόνες της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω βήματα αύριο, Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια στρατηγική για τη μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν το Μάη του 2021.

Οι Κουρτς και Μακρόν προωθούν το αίτημα «οι ιεροκήρυκες του μίσους» και άλλες «ισλαμιστικές απειλές» να εκδιωχθούν στις χώρες καταγωγής τους. Ο Κουρτς ζητά αυστηρή δράση εναντίον «ριζοσπαστικών ισλαμιστών που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό».

Ολοι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν να βελτιώσουν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και του δικαστικού σώματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κατάρτισης των Ιμάμηδων», προκειμένου να απαλλαγούν οι μουσουλμάνοι ιεροκήρυκες από την επιρροή των χωρών καταγωγής τους.

Η ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να διατηρηθεί, αλλά τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να προστατευτούν, ενώ «ευρωπαϊκό καθήκον είναι επίσης η καταπολέμηση της προπαγάνδας στο διαδίκτυο», σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο.

«Και οι δύο έχουμε πολύ σαφείς θέσεις σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του ισλαμισμού και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε ο Κουρτς, συμπληρώνοντας πως «για εμάς, η Γαλλία είναι σίγουρα ο ισχυρότερος εταίρος που μπορούμε να έχουμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ