Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εγκρίθηκε η συμφωνία με το Μπαχρέιν

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Μπαχρέιν ενέκρινε χτες η ισραηλινή Βουλή (Κνέσετ). Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε την τακτική εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου με το επιχείρημα ότι είναι «καλές για την οικονομία του Ισραήλ και την αύξηση της κίνησης» στο εμπορικό λιμάνι της Χάιφα. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι πρόσφατες συμφωνίες με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά βασίζονται στην αλλαγή πολιτικής του Ισραήλ, στη βάση της ισχύος».

Ο Νετανιάχου δέχτηκε ωστόσο τα πυρά ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, για τις στενές σχέσεις που ανέπτυξε με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς τον κατηγόρησαν ότι υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας στο όνομα προσωπικών σχέσεων ή κομματικών συμφερόντων.

Λίγες ώρες μετά την έγκριση της συμφωνίας με το Μπαχρέιν, πάντως, η κυβέρνηση της μικρής αυτής χώρας του Κόλπου ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ την επόμενη βδομάδα, περίοδο κατά την οποία αναμένεται εκεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ