Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Ζητούν σχολεία ανοιχτά και με ασφάλεια

Από την απεργία εκπαιδευτικών στην πόλη Λε Μαν
Από την απεργία εκπαιδευτικών στην πόλη Λε Μαν
Σε απεργία κατέβηκαν χτες εκπαιδευτικοί σε χιλιάδες Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της Γαλλίας, καταγγέλλοντας την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της χώρας και την ανεπάρκεια των «υγειονομικών πρωτοκόλλων» για την πανδημία, πίσω από τα οποία η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της.

Οπως δήλωναν σε γαλλικά ΜΜΕ απεργοί εκπαιδευτικοί, η κατάσταση στα σχολεία καθιστά την τήρηση αποστάσεων αδύνατη, ενώ την ίδια ώρα «το υπουργείο Παιδείας μάς αγνοεί» όταν συνδικαλιστικές τους οργανώσεις επιμένουν να ζητούν προσλήψεις, ώστε να μοιραστούν τα παιδιά σε περισσότερα και μικρότερα τμήματα. Οι απεργοί έκαναν λόγο επίσης για δυσκολίες στον καλό αερισμό των σχολικών αιθουσών, εξαιτίας της ακαταλληλότητας πολλών κτιρίων.

Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, με διαδηλώσεις σε πόλεις όπως η Τουλούζη. Εκεί, καθηγητές σε Γυμνάσια κατήγγειλαν ότι σε πολλά σχολεία ο μέσος όρος των μαθητών είναι 35 άτομα, που κάνουν μάθημα σε αίθουσες 50 - 60 τετραγωνικών μέτρων. «Στις εισόδους των σχολείων υπάρχουν μπουκάλια με αντισηπτικό υγρό, που όμως είναι άδεια εδώ και μέρες», πρόσθεταν ορισμένοι. Σε Γυμνάσια όπου εναλλάσσονται 5 και 6 μαθητές στα ίδια θρανία, αυτά δεν απολυμαίνονται μεταξύ των μαθημάτων, όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, την ώρα που οι μαθητές τρώνε το κολατσιό τους συνωστίζονται όλοι σε χώρους μικρούς, «σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλον». Συνδικαλιστές σημείωναν ότι «είναι προτεραιότητα να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, ένα νέο κλείσιμό τους θα είχε δραματικές παιδαγωγικές και κοινωνικές συνέπειες», συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό απαιτεί διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων, όπως η αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.

Από τη μεριά τους, εκπρόσωποι ενώσεων γονέων εξέφραζαν προβληματισμούς και για τις επιπτώσεις που έχει η διατάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας από όλες αυτές τις ελλείψεις που ήρθαν στην επιφάνεια, ήδη από την περασμένη άνοιξη.

Κινητοποιήσεις και στην Ιταλία

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν όμως οι εκπαιδευτικοί και στην Ιταλία, όπου αύριο και μεθαύριο οργανώνεται εθνική απεργία. Οι εργαζόμενοι εστιάζουν μεταξύ άλλων στην ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι του κλάδου. Αυτή η μερίδα των εκπαιδευτικών μάλιστα εντοπίζεται σε ορισμένους από τους πιο «ευαίσθητους» τομείς, όπως τα Ειδικά Σχολεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στα σχολεία(2021-11-03 00:00:00.0)
Καταστολή σε βάρος αγωνιζόμενων μαθητών(2021-02-02 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα(2016-09-28 00:00:00.0)
Μαζικές απεργίες στην Παιδεία(2013-09-18 00:00:00.0)
Απαιτούν άμεση επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία(2012-11-30 00:00:00.0)
Και αυτή τη βδομάδα στους δρόμους(2006-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ