Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι μικροί εστιάτορες δεν αντέχουν άλλο

Χρήστος ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εστιατόρων - Ψητοπωλών - Καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων, από το Μάρτη, η Εστίαση βρίσκεται στο επίκεντρο, τόσο με τους μήνες των lockdown όσο και με τους 5 μήνες της "κουτσής" λειτουργίας.

Προβάλλεται η άποψη πως "η Εστίαση δεν αντέχει άλλο". Εδώ, βέβαια, χρειάζεται μια διευκρίνιση: Η Εστίαση ως κλάδος της οικονομίας πλήττεται αλλά δεν θα χαθεί, όπως δεν χάθηκε και το λιανικό εμπόριο. Οι μικροί εστιάτορες είναι αυτοί που δεν αντέχουν άλλο, αυτοί είναι που πρώτοι είτε θα κλείσουν τα μαγαζιά τους είτε θα τα κάνουν "δώρο" στους μεγαλοκαρχαρίες που καραδοκούν.

Από τη στιγμή που ανοίξαμε το Μάη και έπειτα δεν υπήρξε μέρα που να μπορέσουμε να δουλέψουμε κανονικά. Οι περιορισμοί ήταν για πολλούς απαγορευτικοί. Αν σε αυτό προσθέσουμε την παντελή έλλειψη στήριξης της κυβέρνησης από το Μάη και μετά, όλοι καταλαβαίνουμε σε τι κατάσταση έχει φτάσει ο μικρός επαγγελματίας σήμερα.

Τα χρέη έχουν συσσωρευτεί και συνεχίζουν απλά να πηγαίνουν παραπίσω, μετατίθενται σε μια μελλοντική ημερομηνία στην οποία θα σκάσει η φούσκα και θα μας παρασύρει όλους σε μόνιμα λουκέτα.

Την ίδια ώρα που βλέπαμε την κυβέρνηση να πετάει στο καλάθι των αχρήστων τις θυσίες του λαού για να ικανοποιήσει μεγαλοξενοδόχους, μεγάλους ομίλους των Μεταφορών κ.τ.λ., την ίδια ώρα που βλέπαμε μπροστά μας τον κόσμο να αναγκάζεται να συνωστίζεται στα λεωφορεία κ.ο.κ., εμείς επί μήνες δουλεύαμε με το άγχος αν μια καρέκλα έχει μετακινηθεί 5 - 10 εκατοστά πιο εκεί, αν η ώρα πήγε 12 + 1... Και η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου έκανε υπομονή, πειθάρχησε στα μέτρα.

Ορισμένοι δεν δίστασαν να ενοχοποιήσουν γενικά τους χώρους Εστίασης ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού με αφορμή τη συμπεριφορά μιας μερίδας του κλάδου. Λέγανε π.χ. ότι στη Θεσσαλονίκη "κατάστημα έκανε πάρτι στα Λαδάδικα". Αυτό που δεν λένε είναι ότι τα Λαδάδικα είναι στην κυριολεξία 3 δρόμοι και μπορούν να ελεγχθούν από τις αρχές, αλλά εδώ στην πόλη γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί δεν ελέγχεται.

Αν η κατάσταση δεν ανατραπεί άμεσα, χιλιάδες μαγαζιά στη χώρα θα βάλουν λουκέτο και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Εχουν μαζευτεί και συνεχίζουν να μαζεύονται τόσα χρέη, που το όριο των 30.000 ευρώ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα φαντάζει πραγματικά αστείο. Θα χάσουν χιλιάδες οικογένειες και μαγαζιά και περιουσία και σπίτια και αυτό δεν είναι πλέον κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι το μέλλον των επαγγελματιών της Εστίασης αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ