Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Από τη Σκύλλα της αναστολής και του επιδόματος πείνας στη Χάρυβδη της απόλυσης και της ανεργίας

Από την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα
Από την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα
Αντιμέτωποι με την ανεργία, τη μισο-απασχόληση και τη δουλειά - «λάστιχο», τα επιδόματα - ψίχουλα και το μισθό - χαρτζιλίκι βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό.

Το «λουκέτο» στην Εστίαση, που προηγήθηκε των υπόλοιπων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πανδημία, προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στη μακρά αλυσίδα της επίθεσης στους όρους αμοιβής και εργασίας τους, όπως εξηγούν η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» Αττικής, και ο Νίκος Κεραμίδης, μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου.

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από τον περασμένο Μάρτη. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα και βγαίνουν τώρα ξανά σε αναστολή. Για όλους η κατάσταση είναι τραγική, καθώς είτε για 8 συνεχείς μήνες είτε για λίγο πιο περιορισμένο διάστημα πάλεψαν να επιβιώσουν με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ. Εχοντας συσσωρεύσει τεράστιες δυσκολίες, χρέη κ.τ.λ., όλο αυτό το διάστημα, το χάπι δεν χρυσώνεται με την εφάπαξ αποζημίωση έως 800 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις αναστολές του Νοέμβρη. Πόσο μάλλον που, όπως καταγγέλλουν συνεχώς τα σωματεία, το επίδομα καταβάλλεται συστηματικά με μεγάλη καθυστέρηση. Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, ένας εργαζόμενος που εντάχθηκε σε αναστολή στο πλαίσιο των νέων μέτρων, μένοντας χωρίς εισόδημα το Νοέμβρη, πρέπει να υπολογίζει ότι θα πάρει το επίδομα κοντά... στο τέλος Δεκέμβρη, άντε λίγο νωρίτερα για να «κινηθεί η αγορά των Χριστουγέννων», όπως λέει η κυβέρνηση.

Από το μέτρο της αναστολής συμβάσεων έχουν σπεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα να επωφεληθούν και μεγάλες επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα δεν είδαν τον τζίρο τους να περιορίζεται, όπως, για παράδειγμα, αλυσίδες που δουλεύουν με διανομή φαγητού. Θέτοντας μέρος του προσωπικού τους σε αναστολή, «ξεφορτώθηκαν» μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, αξιοποίησαν μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα αύξησαν την εντατικοποίηση για όσους παρέμειναν στα πόστα τους. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και το ψαλίδισμα των ωρών εργασίας μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», είτε με 4ωρα είτε με εκ περιτροπής εργασία. Τη μια βδομάδα τρία 7ωρα, την άλλη δύο 8ωρα και «συμπληρώνοντας» όσες ώρες απομένουν με μερική απασχόληση, το πρόγραμμα υφίσταται ακατάπαυστο «ανακάτεμα» ώστε το ωράριο να προσαρμοστεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

«Ολοι τα κάνουν όλα»: Αυτή είναι η... οδηγία των μεγαλοεργοδοτών προς τους εργαζόμενους, στην οποία αποτυπώνονται η γενικευμένη εντατικοποίηση, η δουλειά σε δύο και τρία πόστα. Στους διανομείς, όπου κυριαρχούν επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς και συχνά «ατυχήματα», τα περιοριστικά μέτρα αυξάνουν το φόρτο εργασίας, ενώ συνάδελφοί τους βγαίνουν σε αναστολή. Για όσους δουλεύουν τα μέτρα προστασίας περιορίζονται σε μια μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια στην κάθε βάρδια... Οπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές, όταν κατάστημα αλυσίδας έκλεισε μετά την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού, οι εργαζόμενοι από το πλησιέστερο κατάστημα «φορτώθηκαν» την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής. Ετσι, οι διανομείς αναγκάστηκαν να παραδώσουν περισσότερες παραγγελίες και να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

Από την αναστολή σύμβασης στην απόλυση

Κοινή συνισταμένη για όλους τους εργαζόμενους είναι η ανασφάλεια για το εισόδημα και τη δουλειά τους. Ηδη καταγράφονται απολύσεις, ακόμα και πριν λήξει το διάστημα της «προστασίας» των 30 ημερών μετά την άρση της αναστολής. Μάλιστα, σε καταγγελία απολυμένου και του Συνδικάτου για σχετικό περιστατικό, η απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας ήταν ότι «προστατεύεται η θέση εργασίας» και όχι ο εκάστοτε εργαζόμενος!

Από την αναστολή σύμβασης στην απόλυση περνούν μαζικά εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Στη «Newrest», εταιρεία που μονοπωλεί την τροφοδοσία των αεροσκαφών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά και στο σύνολο σχεδόν των περιφερειακών αεροδρομίων, η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που τέθηκαν σε αναστολή δεν παρατάθηκε όπως προβλέπεται. Δίπλα στους συμβασιούχους, που απολύονται ο ένας μετά τον άλλον, στην ανεργία πετιούνται και εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Στόχος της εταιρείας είναι να χτυπήσει τη σταθερή δουλειά, να επεκτείνει στο σύνολο του προσωπικού τις συμβάσεις που αρχίζουν και τελειώνουν ανάλογα με τον φόρτο εργασίας», σημειώνουν οι συνδικαλιστές. Υπενθυμίζουν ότι για τον ίδιο λόγο η εργοδοσία αρνείται την ανανέωση της επιχειρησιακής ΣΣΕ που έληξε τους προηγούμενους μήνες.

Από το κάδρο δεν λείπουν και οι κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαιρεσίας της μεγαλοεργοδοσίας: Εργοδότες που συνεχίζουν να απασχολούν κανονικά τους εργαζόμενους παρόλο που έχουν αναστείλει τις συμβάσεις τους, που αξιοποιούν την αναστολή για να «γλιτώσουν» τα ένσημα και καλούν τους εργαζόμενους να «μοιραστούν» μαζί τους το επίδομα.

Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, όλα τα παραπάνω ανθούν στο πρόσφορο έδαφος που δημιουργεί η κυβέρνηση με την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, που «δεν πατάνε το πόδι τους» σε χώρους δουλειάς. Χαρακτηριστικά, το επιχειρησιακό Σωματείο στη «ΣΕΛΕΚΤ» ζήτησε στα τέλη Ιούλη διενέργεια ελέγχου για τους άθλιους όρους εργασίας στις επισιτιστικές επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Αττικής, για να ενημερωθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, στις αρχές Οκτώβρη, ότι θα διενεργήσει τον έλεγχο ...τηλεφωνικά!

Απέναντι στο νομοσχέδιο μονιμοποίησης και γενίκευσης του «Μεσαίωνα»

«Οι επιχειρήσεις έχουν ξεσαλώσει», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι συνδικαλιστές, υπενθυμίζοντας ότι στον Επισιτισμό δεν εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ ούτε από τους ίδιους τους εργοδότες που την έχουν υπογράψει. Στις συνθήκες των νέων περιορισμών, οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια των εργαζομένων για να επιβάλουν ακόμα χειρότερους όρους. Ετσι, οι εργαζόμενοι καλούνται να «επιλέξουν» ανάμεσα στην ανεργία και τη 10ωρη βάρδια, ανάμεσα στην αναστολή σύμβασης και την 6ήμερη εργασία με μισθό λίγο πιο πάνω από το επίδομα ειδικού σκοπού.

«Την κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουμε στον κλάδο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τη γενικεύσει σε όλους τους εργαζόμενους μέσα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ετοιμάζει», τονίζουν και ξεκαθαρίζουν πως οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, μετά τη μέρα δράσης του κλάδου και την απεργία στην Αττική την περασμένη Δευτέρα, θα δώσουν το δικό τους «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση που ήδη προετοιμάζεται από τα συνδικάτα, «ενάντια στο νομοσχέδιο που, με την υπογραφή της κυβέρνησης, μας γυρίζει 100 χρόνια πίσω!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ