Σάββατο 7 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 8 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα

Πάνω στα βάρη που φορτώθηκαν στους εργαζόμενους από το πρώτο lockdown, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις την περασμένη Πέμπτη για τα «μέτρα προστασίας των εργαζομένων» σηματοδοτούν και νέες απώλειες στο εργατικό εισόδημα.

Μεταξύ άλλων:

  • Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης για το Νοέμβρη, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ανάλογα με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το μέγιστο ποσό ορίστηκε στα 800 ευρώ για ολόκληρο το Νοέμβρη, υπολογιζόμενο ωστόσο επί των ημερών που η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή. Στην πράξη, δηλαδή, το ποσό θα είναι μικρότερο, μόλις στα 640 ευρώ, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η αναστολή ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Για το ίδιο διάστημα, το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού. Σε αντιστοιχία μάλιστα με τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις με τις οποίες καταβαλλόταν τους προηγούμενους μήνες ακόμα κι αυτό το πενιχρό ποσό των 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η καταβολή του επιδόματος για το Νοέμβρη θα γίνει... περίπου στις 20 Δεκέμβρη! Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι και στο πρώτο κύμα σε πολλούς κλάδους (π.χ. οικοδόμοι), οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στις προβλέψεις της ρύθμισης μόνο μετά από κινητοποιήσεις, ενώ πάρα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι (π.χ. εποχικοί) που έμειναν έξω από οποιαδήποτε στήριξη.
  • Η κυβέρνηση οδηγεί σε πετσόκομμα και του Δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός), καθώς για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς (ακόμα και για το μήνα Νοέμβρη) και όχι επί του κανονικού μισθού τους.
  • Σε ισχύ παραμένουν και τα γνωστά αντεργατικά προγράμματα, όπως το «Συν-Εργασία», μέσω των οποίων περικόπτεται μέχρι και 20% ο μισθός, αυξάνονται η «ευελιξία» και η υποαπασχόληση, ενώ στον αντίποδα ενισχύονται οι επιχειρήσεις με κρατικό χρήμα που πληρώνει ο λαός.
Χωρίς καμία στήριξη η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων

Στην εγκατάλειψη καταδικάζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων. Τα κυβερνητικά μέτρα αφήνουν χωρίς καμία στήριξη τουλάχιστον 700.000 ανέργους, και αυτό μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown και οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δίμηνη επέκταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας για τους δικαιούχους του Σεπτέμβρη έως το Δεκέμβρη. Με βάση ωστόσο στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον περασμένο Σεπτέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.030.411 και από αυτούς επιδοτήθηκαν μόνο οι 161.270, δηλαδή μόνο το 15,65% του συνόλου.

Αντίστοιχα, το κυβερνητικό μέτρο για εφάπαξ ποσό ύψους 400 ευρώ αφορά μόνο 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, με συνολική δαπάνη μόλις στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον 730.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (το 71% του συνόλου) δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ