Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη για να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση

Παρέμβαση - εξόρμηση στο Σύνταγμα, ενημερώνοντας για την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας που κλιμακώνεται, μεταξύ άλλων και με το αντεργατικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες Σωματείων και Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο της μάχης να οργανωθεί ενιαία απεργιακή απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες νομοσχεδίου που προωθεί το χτύπημα του 8ωρου, του απεργιακού δικαιώματος, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων.

Μπροστά από τη Βουλή οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν ένα μεγάλο πανό, ενώ τα μέλη των σωματείων μοίρασαν την ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ, φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας για τον μακρύ κατάλογο των ανατροπών από την ντουντούκα.

«Δεν φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια και εισοδήματα. Δεν φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δεν φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ηρθε και ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης και του ΣΕΒ», τόνισαν και απηύθυναν κάλεσμα: «Να προετοιμαστεί μαζική, δυναμική απάντηση με πανεργατική απεργία παντού, σε εργοστάσια, γραφεία, ξενοδοχεία, γιαπιά, μαγαζιά».

Για το επικείμενο νομοσχέδιο ενημέρωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκει μέσα στις συνθήκες της πανδημίας την ευκαιρία να καταργήσει το 8ωρο και να γυρίσει τους εργαζόμενους 100 χρόνια πίσω, ξεκαθάρισε πως τα σωματεία δεν θα το δεχτούν.


Οσον αφορά την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπενθύμισε πως κι άλλοι πριν από τη σημερινή κυβέρνηση προσπάθησαν να το κάνουν. «Πήραν τότε την απάντησή τους. Θα την πάρουν και τώρα», τόνισε. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με τα μέλη των σωματείων να κάνουν πορεία και εξόρμηση στον πεζόδρομο της Ερμού.

Αποφάσεις για απεργία

Αποφάσεις για απεργία έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ιωαννίνων, Αρτας, Κορίνθου και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Σε απεργιακή προετοιμασία καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.

Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες των Σωματείων για την προετοιμασία της απεργίας, οι παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν την Τετάρτη 4/11, στις 6 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας αποφάσισε απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ενώ προχωρά σε συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ την Τρίτη 10/11, στις 11 π.μ., σε Βέροια, Νάουσα και Γιαννιτσά.
  • Το ΔΣ του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, συσκέψεις (η επόμενη θα είναι με εργαζόμενους που μένουν στα βόρεια προάστια, την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στη Νέα Ιωνία), παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 11/11 και νέα Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου στις 15/11. Παράλληλα, προχωρά στην οργάνωση έκθεσης σκίτσου με θέμα: «Τηλεργασία στο σήμερα. Πάμε κόντρα στην ευελιξία και την απομόνωση».
Συνελεύσεις, συνεδριάσεις, συσκέψεις

-- Στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης διοργανώνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Οικοδόμων, Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Εμποροϋπαλλήλων. Η σύσκεψη θα γίνει διαδικτυακά λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό.

-- Το Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου πραγματοποιεί στα γραφεία του διευρυμένο ΔΣ με τις σωματειακές επιτροπές και εργαζόμενους στις 4/11, στις 6.30 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της απεργιακής απάντησης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας.

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα ΔΣ των σωματείων του κλάδου και τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Τετάρτη 4/11, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ