Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη

12 νεκροί και τουλάχιστον 419 τραυματίες ο πρώτος απολογισμός

Κτίρια ακατάλληλα κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι οδηγώντας στο θάνατο άγνωστο αριθμό ανθρώπων

AP

Κτίρια ακατάλληλα κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι οδηγώντας στο θάνατο άγνωστο αριθμό ανθρώπων
ΣΜΥΡΝΗ.--

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και τουρκικών ακτών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη, ενώ έγινε αισθητός έως και την Κωνσταντινούπολη. Με βάση τις πληροφορίες που έρχονταν τις πρώτες ώρες μετά το φαινόμενο, υπήρξαν καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων στη Σμύρνη, ειδικά παλιών και κακής κατασκευής στην πυκνοκατοικημένη πόλη και υπήρχαν πολλοί εγκλωβισμένοι με άγνωστο τον αριθμό των ανθρώπων που πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, επηρεάστηκαν κυρίως κτίρια στις γειτονιές Μπουρνόβα και Μπαϊρακλί.

Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, έκανε λόγο για πολλούς εγκλωβισμένους στα ερείπια. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 40 άτομα είχαν εγκλωβιστεί σε ένα, μόνο, κτίριο, ενώ απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους κατοίκους της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον μεγάλο σεισμό. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών στην Τουρκία. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, επίσης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να αποστείλει δυνάμεις της ΕΜΑΚ αν χρειαστεί.

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας

Με ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της Σμύρνης με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό. Επίσης ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ομάδες εθελοντών, τηλεφωνική γραμμή και γραφείο για την καταγραφή όσων σεισμόπληκτων έχουν ανάγκη.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Για χρόνια φωνάζουμε ότι ο σεισμός είναι κάτι φυσικό, αυτό που δεν είναι φυσικό είναι η ανόητη διοίκηση της χώρας. Και γι' ακόμα μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με τα οδυνηρά αποτελέσματα αυτής της ανόητης διοίκησης.

Αποφασίζουν το πώς θα κυβερνήσουν αυτήν τη χώρα σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και όχι με αυτούς της επιστήμης. Κάθε μέρα αφήνουν το λαό μας απροστάτευτο και αβοήθητο ενάντια σε μια νέα καταστροφή.

Με το να λέμε "περαστικά Σμύρνη" δεν αλλάζει κάτι. Για να σώσουμε την όμορφη Σμύρνη, την όμορφη Κωνσταντινούπολη, την όμορφη χώρα μας από αυτήν την ανοησία, πρέπει να δυναμώσει η πάλη.

Καλούμε το λαό μας σε αλληλεγγύη με τους κατοίκους της Σμύρνης, οι οποίοι έμειναν μόνοι τους με τα βάσανα που βιώνουν εν μέσω πανδημίας. Καλούμε το λαό μας σε πάλη ενάντια στο να θεωρούνται ο φόβος και η ανησυχία κάτι φυσιολογικό».

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το αντίστοιχο τμήμα της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, όπου εκφράστηκαν η αμοιβαία αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού και στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ