Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Δύο νεκρά παιδιά και καταστροφές από τον μεγάλο σεισμό

Σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία των νησιών του Αιγαίου. Νεκροί και ζημιές στη γειτονική Τουρκία

Καρλόβασι
Καρλόβασι
Δύο νέα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές Λυκείου, είναι ο θλιβερός απολογισμός του μεγάλου σεισμού, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, προκαλώντας καταστροφές σε κοντινά κυρίως νησιά του Αιγαίου αλλά και στις απέναντι ακτές της Τουρκίας, όπου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής καταμετρούνταν δεκάδες νεκροί (βλέπε ξεχωριστό θέμα).

Το δυστύχημα είναι ότι τα δύο παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά το σεισμό, στην περιοχή Γεφυράκι, όταν στον στενό δρόμο που περνούσαν κατέρρευσε τοίχος κτίσματος και τα καταπλάκωσε. Ακόμα, ένας 14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, επίσης μετά το σεισμό, και μεταφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με C130 σε νοσοκομείο της Αθήνας. Μεταφέρθηκε επίσης μία 63χρονη, με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα.

«Κουνούσε» για 15 δευτερόλεπτα

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα και από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν σε Καρλόβασι και Βαθύ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 19 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος ήταν περίπου 2 χιλιόμετρα, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ. Στο Καρλόβασι της Σάμου περιοδεία πραγματοποίησε κλιμάκιο του Κόμματος με τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ, και τον Βασίλη Κοσμά, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτ. Σάμου. Στο Βαθύ βρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Κόμματος με τον Κώστα Τζίχα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου. Οι περιοδείες στελεχών του Κόμματος θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Ετοιμόρροπα κτίρια, κίνδυνος - θάνατος...
Ετοιμόρροπα κτίρια, κίνδυνος - θάνατος...
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ μία γυναίκα ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στο ναό της Παναγίας της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, μέρος του οποίου έχει καταρρεύσει. Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρίες, λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση σηκώθηκε τσουνάμι περίπου ενός μέτρου, που πέρασε μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα στο λιμάνι.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα Νοτιόχωρα της Χίου, ενώ η Πυροσβεστική ερευνούσε τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Zημιές έχουν καταγραφεί στο οίκημα που είναι γνωστό ως «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια, πολλά από τα οποία «χάσκουν» εδώ και χρόνια πάνω από τα κεφάλια εργαζομένων, κατοίκων και περαστικών στο Κάστρο, στην περιοχή της Εγκρεμού, καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.

Ζημιές έχει πάθει και το Δημοτικό σχολείο στα Κονταίικα της Σάμου, όπου αποκολλήθηκαν σοβάδες και εμφανίστηκαν ρωγμές στους τοίχους. «Ευτυχώς εκείνη την ώρα τα παιδιά είχαν διάλειμμα», λένε εκπαιδευτικοί, αποτυπώνοντας την κατάσταση.

Ανάστατοι δήλωναν και οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών στον Χριστό Βαρβασίου, οι οποίες είναι σε άθλια κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Ενδεικτική της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι υποδομές, με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, είναι η μεγάλη σε μήκος και βάθος ρωγμή που εμφανίστηκε λόγω του σεισμού στο λιμάνι της Χίου, ακριβώς μπροστά από το τελωνείο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιχωματώσεων με τις οποίες έχει δημιουργηθεί το λιμάνι.

Ζημιές σημειώθηκαν και στην Ικαρία, με κατολισθήσεις στους δρόμους του νησιού, που είχαν ως αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο επαρχιακός δρόμος Ευδήλου - Ακαμάτρα.

Σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία

Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «η Σάμος άντεξε», οι μεγάλες ζημιές, και κυρίως η απώλεια δύο νέων ανθρώπων, θέτουν σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία όχι μόνο της Σάμου αλλά και των άλλων νησιών του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στη Λέσβο το 2017, είχαν αποκαλυφθεί οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά στην αντισεισμική προστασία, στους αναγκαίους ελέγχους σε δημόσια κτίρια, ενώ υπήρξε και ένας νεκρός.

Δύο χρόνια μετά από εκείνο το σεισμό, περίπου 100 σπίτια από τα 260 που είχαν κριθεί κατεδαφιστέα δεν είχαν κατεδαφιστεί. Επιπλέον, εκκρεμούσαν η αποκατάσταση όσων σχολείων είχαν πάθει ζημιές και ο αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων. Είναι φανερό δηλαδή ότι οι προτεραιότητες του κράτους βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα πρόληψης και προστασίας του λαού από τέτοια φυσικά φαινόμενα, ενώ και όταν συμβούν, τα λαϊκά νοικοκυριά αφήνονται μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, όταν τα φώτα σβήσουν.

Οπως καταγγέλλουν τέλος οι κάτοικοι της Σάμου, τα τελευταία χρόνια το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας στα νησιά του Αιγαίου έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα ή να υπολειτουργεί ή να μη λειτουργεί καθόλου. Και μιλάμε για μια περιοχή που όχι μόνο θεωρείται από τις πλέον σεισμογενείς στον κόσμο, αλλά έχει «δώσει» δεκάδες σεισμούς ακόμα και τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ