Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Κόλλησαν» στις λάσπες τα μέτρα στήριξης και προστασίας του λαού

Περίπου 40 μέρες μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Καρδίτσας, κοστίζοντας τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες και υποδομές και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει, οι όποιες διακηρύξεις για αποζημιώσεις, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αντιπλημμυρικά έργα καταρρίπτονται από τη σκληρή καθημερινότητα των κατοίκων, που βλέπουν ότι όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών αλλά ταυτόχρονα και όσα υλοποιούνται να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Στη χρόνια εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων, που κάνουν συνεχώς «εκπτώσεις» από την προστασία του λαού από τέτοιες καταστροφές, οι πληγέντες βλέπουν όλο αυτό το διάστημα να προστίθενται η εξαιρετικά αργή διαδικασία καταγραφής των ζημιών, η προσπάθεια για μείωση του πραγματικού ύψους των καταστροφών, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ όταν επιτέλους δίνονται, καλύπτουν ένα ελάχιστο μέρος της ζημιάς που υπέστησαν το σπίτι, το κατάστημα, το χωράφι, ενώ δεν είναι αρκετές για να τα βγάλουν πέρα και να σταθούν όρθιοι τον δύσκολο χειμώνα που τους περιμένει, σε μια περίοδο όπου συνυπάρχουν η οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού και μια σειρά από άλλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών πως οι Επιτροπές Καταγραφής και Αποτίμησης Ζημιών ήταν ολιγομελείς και αρχικά δεν τους είχαν εξασφαλιστεί ούτε υπηρεσιακά αυτοκίνητα για τις αυτοψίες τους ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός ούτε τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αποδεικνύεται Γολγοθάς για τους πληγέντες και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, αφού ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν το σύνολο των εγγράφων που τους ζητήθηκαν, μιας και καταστράφηκαν ή χάθηκαν με την πλημμύρα και οι εργατοώρες που θα δαπανήσουν δεν αξίζουν για το ύψος της αποζημίωσης που τελικά θα λάβουν. Ταυτόχρονα, όπως είχαν καταγγείλει πληγέντες στον «Ριζοσπάστη» από τις πρώτες κιόλας μέρες, τους ζητούσαν ακόμα και φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι τα σπίτια τους είχαν πλημμυρίσει! Αντίστοιχα, κάτοικοι που ο αέρας σήκωσε τη σκεπή των σπιτιών τους και πλημμύρισαν, δεν δικαιούνται καθόλου αποζημίωση!

Το περιβόητο έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ που δίνουν οι δήμοι και το εφάπαξ ποσό των 5.000 ευρώ που έταξε η κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, είχαν δοθεί μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτώβρη στο 40% αυτών που έκαναν την αίτηση. Μάλιστα, αν υπολογιστεί το μέγεθος των καταστροφών, όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά η καθυστέρησή του επιβαρύνει τους κατοίκους καθώς οι ανάγκες «τρέχουν» και είναι αυξημένες, οι κάτοικοι πλήρωσαν από την τσέπη τους για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε διάφορες ζημιές που είχαν υποστεί οικίες και οχήματα.

Ακόμα η νομοθεσία που υπάρχει αποκλείει τους βοηθητικούς χώρους (υπόγεια, αυλές, αποθήκες κ.ά.) οι οποίοι περιλαμβάνονται σε περίπου 1.500 αιτήσεις.

Οσο για το επίδομα για τη ζημιά στις οικοσκευές των σπιτιών, αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα κυκλοφορούν διαρροές ότι σε όσους η ζημιά είναι κάτω των 5.000 ευρώ, δεν θα τους δοθεί αυτό το επίδομα.

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς την ώρα που για να ανασυνταχθούν χρειάστηκε πλήθος εργασιών (καθαρισμοί, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές εγκαταστάσεις, αντικατάσταση εμπορευμάτων κ.λπ.), τα 8.000 ευρώ που δικαιούνταν, είχαν πιστωθεί σε περίπου 900 δικαιούχους. Πρακτικά το 30% όσων έχουν πληγεί έλαβαν μέχρι στιγμής την εφάπαξ ενίσχυση, καθώς οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ζημιές έχουν ξεπεράσει τις 3.200. Ταυτόχρονα τα 8.000 ευρώ αποδεικνύονται ψίχουλα, όταν σύμφωνα με το Επιμελητήριο Καρδίτσας η πλειοψηφία των μαγαζιών στην πόλη έχει ζημιές που ξεκινάνε από τα 20.000 ευρώ.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες είναι και το μέτρο της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων για ένα εξάμηνο, αντί της απαλλαγής τουλάχιστον για όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν και για όσο διάστημα χρειαστεί να αποζημιωθούν πλήρως και να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους. Παράλληλα, κανονικά, συνεχίζουν να «τρέχουν» οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και ο ΕΝΦΙΑ.

Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση πρέπει να προσθέσει κανείς την επικίνδυνη υγειονομικά κατάσταση που διαμορφώθηκε από την υγρασία, τη λάσπη, τον αυξημένο πληθυσμό κουνουπιών, τον μεγάλο αριθμό αστέγων και φιλοξενουμένων. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε με ανακοίνωσή της η τοπική Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας,«η ανάγκη συγκατοίκησης μεγάλου αριθμού ατόμων, λόγω της ακαταλληλότητας των κατοικιών τους, αλλά και ο σχετικά αυξημένος συνωστισμός που προκύπτει από τις ανάγκες επισκευών και αποκαταστάσεων των καταστροφών, δημιουργούν ένα έδαφος αυξημένου κινδύνου μετάδοσης ασθενειών».

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό σε όλες τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και η έξαρση της πανδημίας.

Στάχτη στα μάτια η τροπολογία που ψηφίστηκε για τους αγρότες

Την ώρα που μόνο στο νομό Καρδίτσας καταστράφηκαν 526.000 στρέμματα, που στη βαμβακοκαλλιέργεια η καταστροφή καλύπτει περισσότερο από το 80% των δηλωθέντων στρεμμάτων, με την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από 10 μέρες, δεν εξασφαλίζεται η πλήρης αποζημίωση της παραγωγής και κυρίως δεν αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδώς η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η ασφαλιζόμενη αξία υπολείπεται της πραγματικής αξίας της παραγωγής που καταστράφηκε.

Ενδεικτικά, ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει στην παραγωγή μόνο τα 340 κιλά, όμως πρέπει να παρθεί υπόψη ότι οι ζημιές έγιναν την περίοδο της συλλογής του βαμβακιού και η αναμενόμενη απόδοση σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούσε τα 450 κιλά ανά στρέμμα. Ακόμα αν πάρουμε υπόψη πως το 60% - 70% των αγροτών είναι ασφαλισμένοι στο -20% της ασφαλιζόμενης αξίας του ΕΛΓΑ στη δήλωση ΟΣΔΕ και πολλά βαμβάκια είναι υποβαθμισμένα πλέον, με συνέπεια να τα παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή, είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και της επιβίωσης για αρκετούς παραγωγούς.

Ταυτόχρονα, παραμένουν ξεκρέμαστοι όσον αφορά την αποζημίωση του απολεσθέντος γεωργικού εξοπλισμού, αποθηκών, φυλασσόμενων ζωοτροφών, λιπασμάτων, τον καθαρισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης. Αυτό το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των πληγέντων.

Στις ελληνικές καλένδες τα αντιπλημμυρικά έργα

Με αργούς ρυθμούς προχωρά και ο σχεδιασμός για έργα και υποδομές προστασίας, όπως αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που μετά τις καταστροφές τάζονται απλόχερα, αλλά στην πορεία ελάχιστα από αυτά υλοποιούνται, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για ζήτημα ανικανότητας της εκάστοτε κυβέρνησης, δημάρχου, περιφερειάρχη κ.λπ. Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για τον λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται «μη επιλέξιμα» ή χρηματοδοτούνται αφού συνδεθούν με άλλα έργα που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλά και όταν θεωρούνται επιλέξιμα, πάλι με κριτήριο το κέρδος, γίνονται με προβληματικό τρόπο, χωρίς να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Αυτή η συνειδητή επιλογή αποτυπώνεται όλα αυτά τα χρόνια στην κατανομή των κονδυλίων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας (ΠΕΠ).

Την ίδια ώρα που το κράτος και οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, επιδεικνύουν μοναδική ικανότητα και ετοιμότητα όταν είναι να στηρίξουν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων. Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, την υπόκλιση στο κέρδος ως μοναδικό κριτήριό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα. Η καπιταλιστική αξιοποίηση των ορεινών όγκων, με την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ, πολλαπλασιάζει το πρόβλημα καθώς οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, η μαζική γεωλογική αλλοίωση μεγάλων δασικών εκτάσεων και βουνοκορφών με τη διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων πρόσβασης, οι εκχερσώσεις και η τσιμεντοποίηση των βουνών, μεταξύ άλλων, δημιουργούν νέους κινδύνους έντονων πλημμυρικών φαινομένων για το νομό.

Μαζί με την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης από σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς από όλη τη χώρα, ελπιδοφόρες είναι οι προσπάθειες που γίνονται να οργανωθεί ο αγώνας των πληγέντων.

Οι συνελεύσεις, όπου οι κάτοικοι συζητούν για την κατάσταση που βρίσκονται, καταγράφουν τις ανάγκες και τα αιτήματά τους, η συγκρότηση επιτροπών πληγέντων, για τη συλλογική διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης και προστασίας των πληγέντων, συνολικά του λαού της περιοχής, το αποδεικνύουν.

  • Η προγραμματισμένη για το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., κινητοποίηση - μουσική διαμαρτυρία του Συντονιστικού Αγώνα Αγράφων και των Συντονιστικών Επιτροπών πληγέντων Αλιάκ Μαχαλά, Καμινάδων, Ταμασίου, αναβλήθηκε.

Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη(2021-10-12 00:00:00.0)
Μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στη γέφυρα της Κακάρας(2020-09-29 00:00:00.0)
Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες(2020-09-25 00:00:00.0)
Καμία αποζημίωση των πλημμυροπαθών από το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης»(2018-11-09 00:00:00.0)
Συντονίζονται για τις αποζημιώσεις(2015-02-10 00:00:00.0)
«Πλημμύρισαν» από οργή οι πλημμυρόπληκτοι(2002-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ