Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΕΚΙΔΕ
Η οργάνωση στους χώρους δουλειάς στο επίκεντρο του 10ου Συνεδρίου

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν οι εργασίες του στην Αθήνα

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Με επίκεντρο την πείρα των σωματείων και τα συμπεράσματα από τη δράση τους, αλλά και με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Το σώμα του Συνεδρίου επικύρωσε την απόφαση της απερχόμενης διοίκησης να απαντήσει με απεργία στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, υιοθέτησε ψήφισμα στήριξης του αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε εκ μέρους της ΠΣΟ ο γενικός της γραμματέας, Γιώργος Μαυρίκος. Οπως υπενθύμισε, τον Μάρτη του 2020 η ΟΕΚΙΔΕ μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου από 20 χώρες προχώρησε στην ίδρυση κλαδικής οργάνωσης στο πλαίσιο της ΠΣΟ. Ετσι, ανάμεσα στα καθήκοντα για τα οποία συζήτησε το Συνέδριο, συμπεριλήφθηκαν το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και ο καλύτερος συντονισμός με τους εργαζόμενους σε χώρες όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο.

Τη συμβολή της Ομοσπονδίας στον προσανατολισμό της πάλης των εργαζομένων, στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία, στη συνδικαλιστική οργάνωση των μεταναστών εργατών, επισήμανε η Γιώτα Ταβουλάρη, χαιρετίζοντας το Συνέδριο εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συζήτηση με βάση την πείρα από μια σειρά χώρους δουλειάς

«Προτάσσουμε, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, που για να ικανοποιηθούν ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Σταμούλης, στην εισήγησή του.

«Τίποτα και από κανέναν δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Αλλαγές προς όφελός μας μπορούν να υπάρξουν μόνο με δυνάμωμα της οργάνωσής μας, μαζικοποίηση των συνδικάτων μας, αν φροντίσουμε να είναι τα δικά μας όπλα αξιόμαχα», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τα σωματεία να σχεδιάσουν τη δράση τους ενάντια στην επίθεση στους όρους αμοιβής και εργασίας, που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση.

Τόσο στην εισήγηση όσο και στις ομιλίες των αντιπροσώπων αποτυπώθηκαν πλευρές της δράσης που ανέπτυξε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα: Οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, την υπογραφή της οποίας αρνούνται οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι παρεμβάσεις στην εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας για να μην περάσουν μειώσεις μισθών, αντικατάσταση μέρους των αποδοχών των εργαζομένων από κουπόνια, απολύσεις και απληρωσιά.

«Παράδεισο της μαύρης εργασίας» χαρακτήρισαν τις επιχειρήσεις στον υποκλάδο της γούνας αντιπρόσωποι από το Σωματείο της Καστοριάς. Μίλησαν για τα προβλήματα των γουνεργατών, οι οποίοι λόγω της ανασφάλιστης εργασίας στερήθηκαν μέσα στις συνθήκες της πανδημίας ακόμα και το υποτυπώδες βοήθημα που έδωσε η κυβέρνηση.

Αντιπρόσωποι από το επιχειρησιακό σωματείο στην εταιρεία «Βαρβαρέσος» και το κλαδικό Συνδικάτο της Νάουσας αναφέρθηκαν στη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι εργαζόμενοι για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, με στάσεις εργασίας και απεργίες. Ανάλογο αγώνα για την καταβολή δεδουλευμένων δίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Φειδάς», όπου η εκ περιτροπής εργασία έχει γίνει καθεστώς στο πλαίσιο του «σχεδίου εξυγίανσης».

Στη δράση στα φασονατζίδικα του ιματισμού για τα δεδουλευμένα, την ασφάλιση και τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, κατά κύριο λόγο μεταναστών, αναφέρθηκαν μια σειρά αντιπρόσωποι.

Μετανάστης εργαζόμενος περιέγραψε τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν χιλιάδες συνάδελφοί του σε υπόγεια χωρίς εξαερισμό, με ωράρια 12 και 14 ωρών, ασφάλιση για 4ωρο και πολύ χαμηλό μεροκάματο. Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποίησε συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, ενώ στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους που αντιμετώπισαν την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς την περίοδο της καραντίνας από εργοδότες που αξίωναν να αποσπάσουν μέρος ή και ολόκληρο το επίδομα των εργαζομένων.

Μια σειρά παρεμβάσεις αντιπροσώπων επικέντρωσαν στα «έργα και τις ημέρες» του εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο, στις προσπάθειες για δημιουργία διασπαστικών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα, υπονόμευσης της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης. Πρόκειται για δυνάμεις που φτάνουν στο σημείο να αναλαμβάνουν το ρόλο του μαντρόσκυλου της εργοδοσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σωματείο στη «Fieratex» στην Κεντρική Μακεδονία, που υπέδειξε στην εργοδοσία την απόλυση εργαζόμενου που ...ενοχλούσε με τις διεκδικήσεις του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ