Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κινητοποιήσεις στις 2 Νοέμβρη για το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση για την εφαρμογή της ΣΣΕ στον Επισιτισμό
Από τη χτεσινή κινητοποίηση για την εφαρμογή της ΣΣΕ στον Επισιτισμό
Σε νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 2/11 προχωρούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος, για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, καλεί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας.

Με την πλάτη στον τοίχο εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι

Στην ανεργία και με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Οι εργαζόμενοι, που είτε πέρασαν τη σεζόν σε καθεστώς αναστολής, είτε εργάστηκαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, βρίσκονται ακόμα στο... περίμενε για το αν θα ενταχθούν σε αναστολή τον Οκτώβρη. Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 23/10 δεν αναφέρεται στην περίπτωσή τους, ενώ σε σχετικά ερωτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, η προθεσμία των 60 ημερών από την απόλυση, μέσα στην οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας, φτάνει στο τέλος της. Ετσι, περιμένοντας τη ρύθμιση για να ενταχθούν άλλον ένα μήνα σε αναστολή, κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας. Μάλιστα, πρόκειται για εργαζόμενους που δικαιούνται επίδομα ανεργίας μόλις για τρεις μήνες το χρόνο και σύντομα θα βρεθούν χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα.

Στην άρση της αναστολής συμβάσεων περίπου 300 εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις προχωρά το ξενοδοχείο «Intercontinental», στερώντας τους το επίδομα των 534 ευρώ και αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις «διαλείπουσας εργασίας», που προβλέπουν τη δυνατότητα του εργοδότη να τους απασχολεί από ...καμία έως 15 μέρες το μήνα. Ενώ ήταν ενταγμένοι στο καθεστώς αναστολής, τώρα η εργοδοσία τούς βγάζει εκτός, χωρίς να τους εξασφαλίζει το μεροκάματο. Την πρακτική αυτή καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής και το επιχειρησιακό Σωματείο. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η εργοδοσία αφήνει τους εργαζόμενους «στον αέρα», με μηδενικό εισόδημα, «κρατώντας τους σε ομηρία έως ότου ''ανοίξει η δουλειά"».

Διαμαρτυρία για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ στον Επισιτισμό

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, με αιχμή το αίτημα για εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό, έκανε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η ΣΣΕ που έχει υπογραφεί, όχι μόνο δεν είναι υποχρεωτική, αλλά σήμερα δεν εφαρμόζεται ούτε στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ίδιους τους εργοδότες που την έχουν υπογράψει.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλούς μισθούς, εντατικοποίηση με 6ήμερη δουλειά και καταστρατήγηση του 8ωρου, δουλειά σε δύο και τρία πόστα. Ειδικά για τους διανομείς, το Συνδικάτο καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων προστασίας και τα συχνά εργατικά «ατυχήματα».

«Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. Οπως υπογραμμίζουν, την εργασιακή γαλέρα που κυριαρχεί στον Επισιτισμό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την επεκτείνει με νομοσχέδιο που φέρνει νέες ανατροπές στα Εργασιακά.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ καταθέτοντας τα αιτήματα των εργαζομένων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γ. Καββαθάς, ισχυρίστηκε πως η Συνομοσπονδία κινείται σε κατεύθυνση στήριξης του αιτήματος για την υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης. «Αυτό πρέπει να το δούμε και στην πράξη», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, επισημαίνοντας ότι σήμερα η Σύμβαση δεν εφαρμόζεται σε καμία επιχείρηση του κλάδου. Κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την εφαρμογή των ΣΣΕ, με επόμενο βήμα την απεργία στις 2 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ