Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ ρωσικών επιδρομών σε φιλότουρκους τζιχαντιστές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Σύννεφα» στη ρωσο-τουρκική συμφωνία «εκεχειρίας» για το Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας αλλά και τη διμερή συγκυριακή συνεργασία δημιουργούν οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις του τελευταίου διημέρου σε θέσεις τουρκόφιλων τζιχαντιστών σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Χτες, νωρίς το πρωί, ρωσικά βομβαρδιστικά χτύπησαν στρατόπεδο τζιχαντιστών της (υποστηριζόμενης από την Τουρκία) ένοπλης οργάνωσης «Φαϊλάκ αλ Σαμ» με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 78 ενόπλων (μεταξύ των οποίων ηγετικά στελέχη) και τον τραυματισμό άλλων 90.

Η επίθεση έγινε σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και δεν σχολιάστηκε τουλάχιστον άμεσα από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Αντίθετα, προκάλεσε αιφνιδιασμό και έντονη αντίδραση στους τουρκόφιλους τζιχαντιστές της οργάνωσης, ο εκπρόσωπος των οποίων, Νάτζι αλ Μουστάφα, δήλωσε πως είναι «ρωσικό έγκλημα» και πως συνιστά παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας (που υπογράφτηκε το Μάρτη του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ). Διαβεβαίωσε επίσης πως η οργάνωσή του θα απαντήσει κατάλληλα εκτοξεύοντας απροκάλυπτα απειλές κατά συριακών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Προηγήθηκε, την Κυριακή, άλλη μία ρωσική επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, που επίσης ερμηνεύτηκε ως κίνηση με «μήνυμα» προς τη μεριά της Αγκυρας, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους. Η επίθεση, που έγινε με δύο βαλλιστικούς πυραύλους (που σύμφωνα με ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ εκτοξεύτηκαν από την Κασπία) έγινε σε αποθήκη συριακού λαθραίου πετρελαίου που εμπορεύονταν τουρκόφιλοι τζιχαντιστές στο Τζαραμπλούς, της επαρχίας Χαλέπι. Και αυτή η επίθεση έγινε σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας.

Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη έκρηξη, την ολοσχερή καταστροφή της αποθήκης λαθραίου πετρελαίου και το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 15.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ