Διήμερες επίσημες επαφές στο Νέο Δελχί ολοκληρώνει σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που μαζί με τον υπουργό Αμυνας Μαρκ Εσπερ συμμετέχουν και στην 3η συνάντηση 2+2 με τους Ινδούς ομολόγους του, Ράκσα Μάντρι Σρι Ρατζινάθ Σινχ και Σ. Τζαϊσανκάρ.
Στόχος της συνάντησης είναι «η ανάπτυξη της Παγκόσμιας Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας και η επέκταση της (διμερούς) συνεργασίας για την προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό και τον κόσμο (συνολικά)». Μετά την Ινδία, ο Πομπέο θα επισκεφτεί τη Σρι Λάνκα, όπου τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει φτιάξει ναυτική βάση, «για να υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια εταιρική σχέση με μια ισχυρή, κυρίαρχη Σρι Λάνκα και για να αναπτύξουμε τους κοινούς μας στόχους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Ακολουθούν επαφές στο Μαλέ (πρωτεύουσα Μαλδίβων), με επίκεντρο την «ανάπτυξη της εταιρικής σχέσης σε θέματα που εκτείνονται από την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια μέχρι τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Η περιοδεία Πομπέο θα ολοκληρωθεί στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου επίσης σε μια σειρά από συναντήσεις θα επικεντρωθεί «στο όραμα των δύο χωρών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».
Είναι η 2η φορά μέσα στον Οκτώβρη που ο Πομπέο έχει επίσημες επαφές στην περιοχή. Αρχές του μήνα βρέθηκε στο Τόκιο, όπου μάλιστα συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ του Quad (Ιαπωνία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ινδία) και μοιράστηκαν μεταξύ άλλων και κοινές ανησυχίες για την Κίνα. Σημειωτέον ότι φέτος οι «4» του Quad θα πάρουν μέρος στην ετήσια άσκηση «Malabar» της Ινδίας.