Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στα «χαρτιά» άλλη μία εκεχειρία

Αυτή τη φορά με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ

Οι βομβαρδισμοί στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζονται

Copyright 2020 The Associated

Οι βομβαρδισμοί στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζονται
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Στα «χαρτιά» έμεινε και η τρίτη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτή τη φορά με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, που υποτίθεται ξεκινούσε χτες το πρωί. Ετσι, συνεχίζεται η αλληλοσφαγή σε μια περιοχή του Καυκάσου που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ μπήκε για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική του θέση στο στόχαστρο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων, που υποδαύλισαν εθνικιστικές συγκρούσεις.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις μάχες, και μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν - με ανοιχτή στήριξη από την Τουρκία - απειλεί ότι θα «φτάσει μέχρι τέλους».

«Θα συνεχίσουμε στο δρόμο μας. Εάν θέλουν εκεχειρία, θα πρέπει να πουν στην Αρμενία να φύγει από τα εδάφη μας. Διαφορετικά θα πάμε μέχρι τέλους», είπε ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ σε χτεσινό διάγγελμά του. «Η κατάσταση με τη συνεχή εκεχειρία και την "παγωμένη" σύγκρουση δεν μας ταιριάζει», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όλοι εκτός από το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν πρόβλημα με το πάγωμα της σύγκρουσης» εδώ και τρεις δεκαετίες. Προειδοποίησε επίσης ότι τα τουρκικά μαχητικά «F-16» που σταθμεύουν στο Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης στη χώρα του.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ξεχωριστή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και την Αρμενία, Ζόχραμπ Μνατσακανιάν, ενώ το Σάββατο έγινε τριμερής συνάντηση υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μπίγκαν.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τρεις φορές σε κατάπαυση του πυρός «για ανθρωπιστικούς λόγους», με τη μεσολάβηση Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, των τριών χωρών που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ, αρμόδια για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και περίπου 30 χρόνια. Ωστόσο, καμία εκεχειρία δεν έχει διατηρηθεί και εκκρεμεί το ζήτημα ανάπτυξης ενός μηχανισμού επιτήρησης.

Παράλληλα η Τουρκία, διεκδικώντας συνολικά αναβαθμισμένο ρόλο στον Νότιο Καύκασο, ζητά να συμμετέχει στις όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάτι που απορρίπτει έμμεσα η Ρωσία, παραπέμποντας στην άρνηση της Αρμενίας.

Μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, ο Πομπέο ζήτησε να επιλυθεί η σύγκρουση «χωρίς τη χρήση ή την απειλή βίας» και με σεβασμό «στην εδαφική ακεραιότητα, στα δικαιώματα στην ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών». Από την πλευρά του ο Αζέρος ΥΠΕΞ ζήτησε η Αρμενία να τερματίσει την «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ και «να επιλέξει βιώσιμη ειρήνη», ενώ ο Αρμένιος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε τη βία και την Τουρκία για άμεση ανάμειξη, «με στρατιωτική τεχνική υποστήριξη» και «αποστολή στρατιωτικών τρομοκρατών στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, έξω από το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μικρές ομάδες διαδηλωτών, χωρισμένες από τις δυνάμεις ασφαλείας, κρατούσαν πλακάτ από τη μία προς στήριξη της Αρμενίας και από την άλλη του Αζερμπαϊτζάν, φωνάζοντας συνθήματα η μία στην άλλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ