Σημαντική αύξηση σε ψήφους αντιπροσώπων και έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΕΑΣ - ΟΜΕ) στις αρχαιρεσίες που έγιναν στο 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).
Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο της ΕΑΣ συγκροτήθηκε το 2017 από συνδικαλιστές της ΔΑΣ - ΟΜΕ (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) και της «Προοδευτικής Συσπείρωσης Μεταλλωρύχων» και έλαβε το 47,3% των συνέδρων, εκλέγοντας 5 αντιπροσώπους για το ΔΣ της ΟΜΕ και 2 για την Εξελεγκτική Επιτροπή (από 30,77%, 3 έδρες στη διοίκηση και κανέναν στην ΕΕ στις εκλογές του 2017). Το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Μεταλλωρύχοι» έλαβε το υπόλοιπο 52,7% και 6 έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Με ομόφωνο ψήφισμά τους οι σύνεδροι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ ομόφωνη ήταν και η απόφαση για αποχή από την «αξιολόγηση» που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο, για τους εργαζόμενους που υπάγονται στο ΙΓΜΕ.
Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.