Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
Μετανάστης δέχτηκε άγρια επίθεση επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

Καταγγελία της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Ο μετανάστης - θύμα της εργοδοτικής βίας
Ο μετανάστης - θύμα της εργοδοτικής βίας
Αγρια επίθεση από το αφεντικό του δέχτηκε μετανάστης εργάτης γης στο Βαρθολομιό του δήμου Πηνειού Ηλείας, όταν την Κυριακή το πρωί πήγε να ζητήσει το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων του, περίπου 5.000 ευρώ. Αντί να του καταβληθούν τα χρήματα, ο εργάτης μεταφέρθηκε σε χωράφι, όπου χτυπήθηκε άγρια και κατέληξε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με καταγγελίες, μάλιστα, το θύμα βρέθηκε από το νοσοκομείο στο αστυνομικό τμήμα, μετά από καταγγελία σε βάρος του ότι δεν έχει τα απαραίτητα χαρτιά για τη διαμονή του στη χώρα.

Τον ξυλοδαρμό καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι και από αυτό το γεγονός «έρχονται ξανά στην επιφάνεια οι άσχημες συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργατών γης σε πολλές περιοχές, όπως στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας και της γύρω περιοχής». Αναδεικνύει τις ευθύνες κυβέρνησης και τοπικών αρχών «για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, οι οποίες οδηγούν σε φαινόμενα εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος τους».

Καλεί Ελληνες και ξένους εργάτες «να αντισταθούν στην πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτήν τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

Και απαιτεί: Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Υποχρεωτικό εξοπλισμό προστασίας τις ώρες εργασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια). Μεροκάματο 33,53 ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα για ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Τακτικό έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης. Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

«Η σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά τη μετανάστευση και την εκμετάλλευση υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, είναι ο πραγματικός στόχος», καταλήγει η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ