Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη για μέτρα προστασίας στις σχολές

Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας, με μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα γίνει σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι στη διεύθυνση των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, καλεί τους φοιτητές ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλει ότι ενώ βρέθηκε θετικό κρούσμα στη Β' Εστία καθώς και στις εστίες του ΠΑΜΑΚ, δεν υπάρχει καμία οδηγία για το τι θα γίνει στον χώρο των εστιών αλλά ούτε και σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Τα κρούσματα κορονοϊού στις εστίες έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη έχουν καταγραφεί σε φοιτητές στα τμήματα του Βιολογικού, της Ιατρικής, των Μηχανολόγων Μηχανικών και τα ΤΕΦΑΑ Σερρών.

O Σύλλογος Οικότροφων απαιτεί: Αμεση απολύμανση όλων των κτιρίων. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να αναλάβει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να διασφαλιστεί η υγιεινή στους κοινόχρηστους χώρους. Παροχή δωρεάν όλων των μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους οικότροφους φοιτητές. Δωρεάν τεστ. Να γίνεται και δεύτερη διανομή φαγητού και επέκταση λειτουργίας του ωραρίου του εστιατορίου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη σίτιση.

Καλεί επίσης σε συμμετοχή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην είσοδο της Α' ΦΕΘ.

Η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με ανακοίνωσή της αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσουν η πάλη και η διεκδίκηση για όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και τονίζει ότι η μόνη απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα και έξω από τις σχολές είναι η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές να ακούσουν τις διεκδικήσεις των φοιτητών για ασφαλή λειτουργία των σχολών.

Απαιτεί: Τώρα να γίνουν τεστ σε όλους τους φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους όπως και στους οικείους τους, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Πρυτανείας. Να δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν. Να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για συνεχείς δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα είναι αποκλειστικά επιφορτισμένο με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Να απολυμανθούν τώρα οι χώροι των γραμματειών, ο διάδρομος, οι αίθουσες, η λέσχη, οι εστίες.

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία ζητά και η Επιτροπή Αγώνα ΔΙΠΑΕ Σερρών, καθώς, όπως καταγγέλλει, μία βδομάδα μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών δεν έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών 34 φοιτητών και των 2 καθηγητών του τμήματος, ενώ η πραγματοποίηση του τεστ αφήνεται στην «ατομική ευθύνη» του κάθε φοιτητή και καθηγητή.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Την ολιγωρία της διοίκησης όσον αφορά τις απαραίτητες απολυμάνσεις και τη διενέργεια τεστ καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σύλλογο Εργαζομένων Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή την επιβεβαίωση τεσσάρων κρουσμάτων κορονοϊού στους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Πιο αναλυτικά, τα δύο πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη ήδη βδομάδα. Ωστόσο, η πρυτανική αρχή «δεν πραγματοποίησε εξαρχής κάποια επίσημη ενημέρωση», αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία». Οταν οι εκπρόσωποί της έθεσαν το ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ζητώντας να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην Πρυτανεία, προκειμένου να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του ιδρύματος και να διενεργηθούν δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, η απάντηση ήταν ότι «τηρούνται τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ». Λιγότερο από μια βδομάδα μετά εμφανίστηκαν νέα κρούσματα.

«Επρεπε να φτάσουμε στα 4 κρούσματα και να επανέλθουμε με το αίτημά μας ξανά και ξανά για να πράξει η διοίκηση τα αυτονόητα, να προβεί δηλαδή σε απολυμάνσεις των χώρων και σε τεστ για τους εργαζόμενους του Ιδρύματος», σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία» σε ανακοίνωσή της. «Δεν μπορεί τα ήδη ανεπαρκή πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ να γίνονται "λάστιχο" και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσων εργαζομένων και φοιτητών», καταλήγει και διεκδικεί δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, τακτικές απολυμάνσεις, ενημέρωση για τα κρούσματα και προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βασικοί «κρίκοι» υπερμετάδοσης με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας(2021-02-13 00:00:00.0)
Προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων σε μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ(2021-02-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολιτική με υγειονομικά πρωτόκολλα - «λάστιχο» στα σχολεία(2020-11-12 00:00:00.0)
Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων σε σχολεία(2020-10-28 00:00:00.0)
Να σταματήσει η κοροϊδία σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς - Μέτρα προστασίας για τα σχολεία!(2020-10-27 00:00:00.0)
Κατακτήσεις έφερε ο αγώνας των φοιτητικών συλλόγων(2020-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ