Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Η ανάγκη οργάνωσης και ενίσχυσης του κοινού αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών στην εκδήλωση που οργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής οι Οργανώσεις της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τίτλο «Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Παπάζογλου στην Τούμπα, μίλησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας και εκπαιδευτικός Νίκος Αβραμίδης και ο Κωνσταντίνος Παπακώστας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε αρχικά στις διαχρονικές σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, τις οποίες η κυβέρνηση με την πολιτική της επέλεξε να μην καλύψει. Χαιρέτισε τους αγώνες που δίνει όλο αυτό το διάστημα το μαθητικό κίνημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας διδαχτούμε εμείς αυτήν τη φορά από τους μαθητές, που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μεγάλη απάντηση στην κυβέρνηση». Στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο σχολείο, το οποίο θα μπορεί να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να παρέχει ένα υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, καλώντας το λαό να κάνει υπόθεση δική του το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί του και προσθέτοντας πως σε αυτήν την υπόθεση «είναι αναντικατάστατο όπλο η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών».

Στην απορία αν υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για αυτό το σχολείο, ο Γιάννης Δελής απάντησε: «Σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και χώρους άθλησης και πολιτισμού, υπάρχουν και τώρα, αλλά τα χαίρονται λίγοι, αυτοί που έχουν, γιατί η Παιδεία είναι εμπόρευμα. Δρόμο πρέπει να αλλάξουμε, για να τα χαίρονται όλοι και να γίνουν πιο πολλά αυτά τα σχολεία. Να φύγει ο σκοπός του κέρδους από τη μέση, να μπουν οι ανάγκες μας στο επίκεντρο!».

Ο Ν. Αβραμίδης μίλησε μεταξύ άλλων για τις παρεμβάσεις του γονεϊκού κινήματος από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. Τόνισε πως οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις Γονέων ανέδειξαν εξαρχής τα προβλήματα στα σχολεία και προειδοποίησαν έγκαιρα τους γονείς. Οργάνωσαν σε σημαντικό βαθμό τον αγώνα τους, με κύριο αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς να αποτελεί το γεγονός ότι οι γονείς βρέθηκαν για πρώτη φορά τόσο κοντά στις κινητοποιήσεις των μαθητών και προστάτεψαν τα παιδιά τους από την καταστολή και επίθεση της κυβέρνησης.

Ο Κ. Παπακώστας μίλησε για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι μαθητές, τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην οργάνωσή του μέσω της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών Θεσσαλονίκης, τα οποία συνεχίζονται με την απόφαση για σύσταση και Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Τούμπας. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που οι μαθητές έλαβαν από το μεγαλύτερο τμήμα των γονιών, αλλά και στον καθοριστικό όπως είπε ρόλο που είχαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στον αγώνα αυτό, που με τη δράση τους ανέδειξαν τα προβλήματα και τα αίτιά τους και καλούσαν από την πρώτη στιγμή σε πάλη και διεκδίκηση για τα δικαιώματα των μαθητών σε μόρφωση και υγεία.

«Δεν υποκύψαμε, δεν σκύψαμε το κεφάλι και με άλλες μορφές συνεχίσαμε τον αγώνα», συνέχισε, ενώ μίλησε και για τις πρώτες κατακτήσεις του αγώνα τους, όπως ότι σε κάποια σχολεία οι μαθητές κατάφεραν να σπάσουν τα τμήματα σε μικρότερα, να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ