Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συσσωρευμένα κενά σε ΔΕΠ και λοιπό προσωπικό

litsameli@gmail.com" target="_blank">class="imageCopyright">litsameli@gmail.com

Για «μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία έχουν συσσωρευτεί κατά την τελευταία δεκαετία, με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία», κάνει λόγο η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά χάνονται και πολλά γνωστικά αντικείμενα».

Ειδικότερα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη μείωση των θέσεων διδασκόντων του ΠΔ 407/1980 (από 31 το ακαδημαϊκό έτος 2019 - 20 σε 24 το τρέχον), χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον αριθμό των 217 υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες για την παροχή επικουρικού διδακτικού έργου και διαπιστώνει σημαντική καθυστέρηση στην τελική κατανομή των θέσεων αυτών.

Παράλληλα, καταγράφει «δυσχέρειες υλοποίησης ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια, λόγω των τεράστιων κενών από τη μη αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ», που εντείνονται με την πανδημία. Η Σύγκλητος ζητά να δεσμευτεί το υπουργείο για την κατανομή, την 1/1/2021, όλων των θέσεων των μελών ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν τον Αύγουστο 2020 και προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ στις Σχολές Επιστημών Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως «το αίτημα αυτό καθίσταται επιτακτικό και ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19». Παράλληλα, ζητά να διατεθούν θέσεις των κλάδων ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και διοικητικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών αναγκών των ΑΕΙ της χώρας και τονίζει πως «τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό με αξιοπρεπείς μισθούς».

Μεταξύ άλλων η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρεται στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του ιδρύματος, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του 2021, για τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας, θυμίζει πως «η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (στέγαση, σίτιση, συγγράμματα, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) είναι υποχρέωση της πολιτείας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και που πλήττει ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους» και εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας σε πτυχία κολεγίων και της ύπαρξης πτυχίων χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικήσεις από τις διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων (2020-09-24 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν τη στάση της Συγκλήτου οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ (2019-06-06 00:00:00.0)
«Τρέχουν» να τα ψηφίσουν (2008-05-23 00:00:00.0)
Κοκορομαχία πάνω σε υπαρκτά προβλήματα (2005-02-15 00:00:00.0)
Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα (2005-02-04 00:00:00.0)
Η διεύρυνση της «Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (2002-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ