Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών |
Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τις επιπτώσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης να ενισχύσει τις ναυτιλιακές, αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες και τους άλλους βιομηχανικούς ομίλους, σε βάρος της προστασίας της δημόσιας υγείας. Το άνοιγμα του Τουρισμού και οι σοβαρές συνέπειες που είχε για την εξάπλωση του ιού, οι εικόνες συνωστισμού στα καράβια και στις αστικές συγκοινωνίες, τα ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο «πρωτόκολλο» που τηρούν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι αυτό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση τζογάρισε τις θυσίες του λαού το προηγούμενο διάστημα, που δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κέρδισε για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και το μόνο που έχει η κυβέρνηση να επιδείξει είναι η ατομική ευθύνη, για να κρύψει τις δικές τις, κρατικές ευθύνες.
Αυτή η κατάσταση φαίνεται και όσον αφορά τόσο τη σχολή μας όσο και τα ζητήματα συνολικά του κλάδου, αφού δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τους σπουδαστές και τους ναυτεργάτες την περίοδο κορύφωσης της διασποράς της πανδημίας. Τα προβλήματα στη σχολή μας - ΑΕΝ Ασπροπύργου - λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής, της υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, οξύνθηκαν παραπέρα και προστέθηκαν στην ένταση της επίθεσης κυβέρνησης - εφοπλιστών στα δικαιώματά μας, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αξιοποιήσει την επιδημία και, με απαίτηση των εφοπλιστών, να διαμορφώσει νέες συνθήκες κερδοφορίας τους.
Από τη μία είδαμε να παίρνονται μέτρα που διασφαλίζουν τα κέρδη των εφοπλιστών και ταυτόχρονα τσακίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, με αλλεπάλληλες ΠΝΠ, με νόμο για κατάργηση της ΣΣΕ για Γ' Μηχανικούς και ανθυποπλοιάρχους, συνολικά του πληρώματος, κατάργηση της θέσης του Ελληνα καπετάνιου στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια, αλλά και την ωμή παρέμβαση στις διαδικασίες των σωματείων. Από την άλλη προσπαθούν να υποβαθμίσουν περαιτέρω τη Ναυτική Εκπαίδευση, γι' αυτό και επιδιώκουν τη γενικευμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, με σκοπό να εξασφαλίζεται φθηνό και «ευέλικτο» εργατικό - επιστημονικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και απαιτήσεις.
Εχουν περάσει πάνω από δυο βδομάδες που έχει ανοίξει για εξεταστική και όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τον τρόπο διεξαγωγής του εξαμήνου στους σπουδαστές. Μόλις στις 24/9 πραγματοποιήθηκε ΣΑΕΝ με θέμα συζήτησης τη διεξαγωγή του εξαμήνου και αποφασίστηκε να γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα, όπως κυνικά παραδέχτηκαν, αυτή η εξέλιξη δεν έχει καν να κάνει με την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και των κενών που δημιουργούνται, αφού οι όποιες προσλήψεις αναπληρωτών δεν θα γίνουν πριν το Δεκέμβρη!
Η εξέλιξη της διεξαγωγής του εξαμήνου από απόσταση είναι απαράδεκτη. Εχουμε δει με τα μάτια μας τι σημαίνει τηλεκπαίδευση, μόλις το προηγούμενο εξάμηνο. Χάσαμε ένα μήνα μαθήματα, ξεκίνησε μέσα στο Πάσχα, δεν εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των σπουδαστών, μειώθηκε κατά πολύ η ποιότητα του ίδιου του μαθήματος, ειδικά σε εργαστηριακά μαθήματα, όπου είναι απαραίτητη η διά ζώσης παρακολούθηση. Οι επιπτώσεις φάνηκαν στα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στην εξεταστική του καλοκαιριού, που έφταναν το 60%, αφού ούτε οι σπουδαστές είχαμε τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε καλά, ούτε οι καθηγητές έκαναν τις απαραίτητες προσαρμογές στην ύλη.
Μάλιστα με ανακοίνωση του ΔΣ είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η μέθοδος δεν έρχεται να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα αξιοποιηθεί για να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό διδακτικό προσωπικό, σε υλικοτεχνικές υποδομές κ.λπ., λόγω της πολιτικής της υποχρηματοδότησης που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Αντιμετωπίζουν τη Ναυτική Εκπαίδευση σαν βάρος και εμάς τους σπουδαστές σαν κόστος που θέλουν να βγάλουν από πάνω τους, για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα για τους εφοπλιστές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Και σε όσους του υπουργείου Ναυτιλίας και της διοίκησης της σχολής προσπαθούν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για το καλό των σπουδαστών, αλλά είναι με δεμένα χέρια λόγω της πανδημίας, ότι είναι ειδικές συνθήκες και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, ρωτάμε:
- Τα 45 άτομα μέσα σε κάθε τάξη...
- Με το 80% των καθηγητών ωρομίσθιους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου...
- Το να υπάρχουν σπουδαστές που δεν έχουν κάνει ακόμα το εκπαιδευτικό ταξίδι επειδή δεν βρήκαν καράβι...
- 2 καθαρίστριες να έχουν αναλάβει την καθαριότητα όλης της ΑΕΝ με δεκάδες αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους...
- Το να μην έχουμε πρόσβαση ούτε σε σίτιση, αφού έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη...
- Το να κάνουμε μαθήματα και εργαστήρια σε άθλιες συνθήκες...
- Το να καταγράφονται στις ΑΕΝ ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις πάνω από 60% σε πολλά μαθήματα, για να μη φαίνονται τα κενά στα εκπαιδευτικά ταξίδια...
- Το να μην έχει εστίες η ΑΕΝ Ασπροπύργου, που καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι σπουδαστών που προέρχονται από την επαρχία πανελλαδικά, και άλλα τόσα προβλήματα που θα μπορούσαμε να γράφουμε...
...είναι στο κομμάτι της «σύγχρονης και μελετημένης Ναυτικής Εκπαίδευσης» που διαφημίζει ο υπουργός Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκης ότι προσφέρει στους σπουδαστές των ΑΕΝ, με όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να δουλέψουν;
Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου μπαίνει μπροστά, οργανώνει τη δράση στη σχολή και στα καράβια για να μη μείνει αναπάντητη αυτή η ενιαία επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας.
Η πείρα που αποκτήσαμε από τη δράση μας την περίοδο της καραντίνας είναι σημαντική παρακαταθήκη για να απαντήσουμε στην υποβάθμιση των σπουδών μας. Η καταγραφή προβλημάτων, οι έγκαιρες ανακοινώσεις για κάθε ζήτημα και εναλλακτικοί τρόποι για να φτάσουν σε περισσότερους, μας έβγαλαν μπροστά. Οπως αντίστοιχα και ο πιο συστηματικός συντονισμός με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και η κοινή πάλη έδειξαν το δρόμο για να έχουμε σημαντικές κατακτήσεις, όπως να παρθούν μέτρα προστασίας (απολυμάνσεις, δωρεάν μάσκες για τις εξεταστικές), να μη χαθεί το εξάμηνο για όσους ήταν στο εκπαιδευτικό ταξίδι και καθυστέρησαν να γυρίσουν λόγω της πανδημίας. Ενισχύθηκε ο αγώνας για να μην αλλάξει περίοδο το β' εκπαιδευτικό ταξίδι, ενάντια στην υποχρηματοδότηση, αλλά και για ζητήματα του κλάδου όπως η κατάργηση των ΣΣΕ, η εντατικοποίηση της δουλειάς κ.ά. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες που πήραμε για να μπουν παραπάνω σπουδαστές στον αγώνα, αλλά και για να έχουμε σημαντικές κατακτήσεις, πρέπει να πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά το επόμενο διάστημα.
Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, γιατί μπροστά μας θα μπαίνουν συνέχεια δυσκολίες και εμπόδια, που μόνο με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο θα μπορούμε να ξεπερνάμε.
Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι μέσα από τον Σύλλογό μας να διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη πρόσβαση στις σπουδές μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση και στις άλλες ΑΕΝ πανελλαδικά, εκεί που είναι πιο έντονη η παρέμβαση του αντιπάλου, των εφοπλιστών και του αστικού κράτους, με σκοπό να ελέγχουν τη δράση των σπουδαστών αλλά και να επιδρούν στη συνείδησή τους για να μη συσπειρωθούν σαν εργαζόμενοι στα ταξικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ) και γίνουν μέλη τους. Καλούμε όλους τους σπουδαστές στον Ασπρόπυργο, αλλά και στις υπόλοιπες ΑΕΝ πανελλαδικά, να πάρουν την οργάνωση της πάλης στα χέρια τους, να οργανώσουν την περίοδο που έρχεται πανελλαδικό συντονισμό με μόνιμα χαρακτηριστικά, να αναπτύξουν τη συσπείρωση, την ισχυροποίηση των δεσμών των σπουδαστών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.
Διεκδικούμε:
Καλούμε όλους τους σπουδαστές να ενισχύσουν τον Σύλλογο, να συμμετέχουν στον οργανωμένο αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας.
Δεν θα δεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας.
Απαντάμε συλλογικά στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε από διοίκηση - κυβέρνηση - εφοπλιστές.